Hakerski napadi na finansijska preduzeća su opasnost po stabilnost sveta

09.08.2017. 14:43 Tanjug 0
MMF upozorava da su napadi hakera sve jači MMF upozorava da su napadi hakera sve jači

Hakerski napadi na preduzeća iz oblasti finansije predstavljaju, prema oceni Međunarodnog monetarnog fonda, opasnost po finansijsku stabilnost u svetu.

Takvi napadi su u porastu i sve su profesionalniji, upozorava MMF.

Ukazuje se da je finansijski sistem zavisan od relativno malog broja tehničkih sistema, zbog čega napadi hakera, koji dovode do smenji i zastoja u sistemima, imaju potencijal da potresu čitav finansijski sistem sveta. 

"Sajber rizici su primeri za sistematske rizike. Sve banke, od malih lokalnih, preko regionalnih, do najvećih američkih kuća, već su bili suočeni sa ugrožavanjem platnog sistema", navodi MMF. 

Kao primer MMF navodi napade na međunarodni sistem za transakcije Swift, krađu preko interneta od 81 miliona dolara od Centralne banke Bangladeša kroz falsifikovane naloge za transakciju, kao i napadi na trgovinski sistem. 

"Praktično je svako ugrožen nekim sajber rizikom", upozoravaju eksperti MMF. 

Ekonomski aspekti ove pretnje postaju sve važniji i vidljiviji. 

"Pravi troškovi se mogu videti tek nakon vremenskog perioda od par godina", ukazuju iz MMF dodajući da zbog toga ne postoje pravi podaci o napravljenoj šteti. 

Eksperti MMF kritikuju da standari u upravljanju rizicima često nisu na najnovijem nivou. 

U vreme kada MMF upozorava na opasnosti sajber napada na finansijske sisteme Nacionalna banka Austrije (OeNB) upozorava građane na pokušaj prevare koji se vrši uz korišćenje njihovog imena. 

Trenutno fizička lica pozivaju navodni zaposleni OeNB koji prete zatvaranjem računa, ako pozvani ne bude spreman da transferiše određenu svotu. 

"OeNB ne može da preduzima zatvaranje žiro računa fizičkih lica. Radi se o klasičnoj prevari", navodi centralna banka Austrije. 

Takođe, OeNB ukazuje da se trenutno sa dve lažne mejl adrese centralne banke upućuju elektronska pisma sa štetnim softverom.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cene nafte su u porastu

Indeksi na evropskim berzama su u blagom padu dok su na azijskim ostvareni dobici posle prošlonedeljnog rasta na Vol stritu. Solidne zarade korporacija i drugi pozitivni pokazatelji smanjili su ne...

19.02.2018. 14:14 Beta Detaljnije

Kalašnjikov postao privatna kompanija

Ruski proizvođač oružja Kalašnjikov od sada je većinski u rukama privatnih investitora, saopštila je ta kompanija, javila je agencija AFP. Državna firma Rostek (Rostec) saopštila je da je smanjila...

16.02.2018. 09:09 Detaljnije