H&M i Zara zagađuju reke i uništavaju ljudsko zdravlje

18.06.2017. 07:39 B92 0
Oni proizvode viskozu punu opasnih hemikalija Oni proizvode viskozu punu opasnih hemikalija

Svetske modne marke, kao što su H&M, Zara i slični, kupuju sirovine iz fabrika koje uništavaju okolinu i ljudsko zdravlje u Indoneziji, Kini i Indiji.

Otrovni materijali nastali proizvodnjom viskoze, navodno materijala prihvatljivog po okolinu koji je korišćen u proizvodnji odeće, zagađuje vode i povezuje se s povećanim rizikom od raka, piše Independent.

Viskoza je vlakno dobijeno iz biljaka i predstavlja se kupcima kao etičan izbor, ali trenutna proizvodnja viskoze koristi puno hemikalija. 

Changing Markets Foundation tvrdi da imaju jasne dokaze proizvođačima i o njihovom bacanju neprečišćenih otpadnih voda u životnu sredinu. 

U Indoneziji su otkrili da ljudi golim rukama peru međuproizvod u reci čime se direktno izlažu opasnim hemikalijama, a istovremeno te hemikalije stavljaju u reku. Lokalno stanovništvo priča da više niko ne pliva u toj reci zato što je previše zagađena.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Raste proizvodnja nafte u SAD-u

Proizvodnja nafte u SAD je u porastu i prognozira se da će ove godine premašiti proizvodnju u Saudijskoj Arabiji i Rusiji. Američka proizvodnja nafte, koja je već porasla na najviši nivo u skoro 5...

19.01.2018. 13:46 Tanjug Detaljnije