Ines Pol, glavna urednica DW: Ne spaljujte zastave sa Davidovom zvezdom, ovo je Nemačka

12.12.2017. 16:38 DW 1
Ni pod kojim uslovima ne može da se prihvati spaljivanje zastava sa Davidovom zvezdom u Nemačkoj Ni pod kojim uslovima ne može da se prihvati spaljivanje zastava sa Davidovom zvezdom u Nemačkoj

Nemačka je otvorena i tolerantna zemlja. Ali, onaj ko hoće da živi u Nemačkoj, mora da se obaveže na naš konsenzus vrednosti. U to spada i borbaprotiv antisemitizma, smatra glavna urednica Dojče vele (DW) Ines Pol.

Pravo na demonstracije u Nemačkoj uživa veliku zaštitu. Ono sme da se ograniči samo pod vrlo strogim uslovima. 

"Tako naša demokratija na nemačkim ulicama stalno mora da se suočava sa parolama koje su u suštini antidemokratske. Na primer: Stranci napolje! Naša zemlja je zbog nacističke diktature bolno naučila kuda to može da vodi kada država ućutkuje svoje kritičare i zabranjuje ulične proteste. Razume se da kritičari Merkelove smeju da demonstriraju, ili da Palestinci u Nemačkoj iskažu svoj gnev zbog planiranog premeštanja ambasade SAD u Jerusalim", kaže ona.

Zemlja počinilaca ne sme da skreće pogled

"Ali, naša istorija nas ne obavezuje da bezgranično dozvoljavamo sve. Naprotiv. Nemačka je odgovorna za ubijanje najmanje šest miliona Jevreja. Nije važno koliko je vremena prošlo od Holokausta. Nemačka u borbi protiv antisemitizma ima posebnu ulogu – za sva vremena. Zemlja počinilaca zločina ne sme da skreće pogled. Nigde, pa ni u sopstvenoj zemlji", pipše urednica DW.

Zato ni pod kojim uslovima ne može da se prihvati spaljivanje zastava sa Davidovom zvezdom u Nemačkoj. 

"Ljudi koji ovde traže zaštitu, koji u Nemačkoj žele da nađu novu domovinu, moraju se toga pridržavati. Naša zajednica vrednosti ima stubove-oslonce o kojima se ne može pregovarati".

Doseljenička zemlja – Nemačka

Možda je u drugim društvima uobičajeno da se spaljuju zastave da bi se obeščastio protivnik, navodi. 

"Nemački ustav se temelji na poštovanju drugih i zaštiti manjina. Iako to možda nije relevantno u krivičnopravnom smislu, ne može se prihvatiti spaljivanje turskih, ruskih, američkih ili saudijskih zastava. Bez obzira na to što koliko se mogu kritikovati vlade pojedinih zemalja. Zajednički život u doseljeničkoj zemlji Nemačkoj će imati budućnost samo ako ne zaboravimo pouku iz naše specifične istorije. A onaj ko se nije obavezao tom nasleđu ovde ne može da nađe budućnost. O tome nema pregovaranja", napisala je Ines Pol.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Eki 12.12.2017. 19:15:17

    Zima je dosla.

Ostale vesti

Kome je osnivač Ikea ostavio svoje bogatstvo?

Osnivač kompanije Ikea Ingvar Kamprad preminuo je 27. januara. Iza sebe je ostavio najvećeg svetskog proizvođača nameštaja, tri sina i poprilično bogatstva. A možda vas zanima i ko će sve to nasle...

22.03.2018. 12:20 B92 Detaljnije