Izbori u Rusiji: Putin protiv 66 suparnika u trci za još jedan mandat

10.01.2018. 12:43 Večernje novosti 0
Vladimir Putin, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Rusije

Na predsedničkim izborima u Rusiji, 18. marta ove godine, favorit Vladimir Putin imaće čak 66 suparnika, što je najveći broj kandidata u poslednje dve decenije.

Jedino je 1996. godine bilo više pretendenata za glavnu fotelju u Kremlju, kada se prijavilo 78 građana Rusije, javlja dopisnik Večernjih novosti iz Moskve.

Kako pišu Novosti, sada je 21 partija predložila svog kandidata, dok je 46 pojedinaca odlučilo da samostalno nastupi na izborima. Među njima je i predsednik Vladimir Putin.  

List navodi da su posle 2012. godine liberalizovani izborni zakon i procedura za kandidovanje na izborima. Ranije su samostalni predsednički kandidati morali da sakupe dva miliona potpisa, a sada im treba inicijativna grupa s najmanje 500 ljudi i sakupljenih 300.000 potpisa.

Od novih lica jedini ozbiljan kandidat je Pavel Grudinjin, predsednik podmoskovskog Sovhoza, kome je svoje mesto prepustio lider komunista Genadij Zjuganov, posećaju Novosti.

Poznata TV voditeljka Ksenija Sobčak, ćerka nekadašnjeg Putinovog šefa Anatolija Sobčaka, svesna je da ne može da pobedi popularnog predsednika, ali njena računica je vrlo prosta: iskoristiće vreme dobijeno na TV ekranima za kritiku vlasti i Putina, što će joj kod jednog dela domaće publike doneti poene, ali i promociju na Zapadu, ocenjuje dopisnik Novosti.

Dodaje da su među kandidatima i izvesna Tristana Prisjagina, lider pokreta Deca SSSR-a, koja se zalaže za ponovno stvaranje SSSR-a i prelazak na plansku privredu, kao i poznata radio i TV novinarka Jekaterina Gordona (37), u čijem je programu na prvom mestu borba za prava samohranih majki u Rusiji, a koja se uz to ne odriče nacionalističkih tonova.

Još jedna zanimljivost - CIK je odbio da primi dokumente jednog vlasnika striptiz kluba jer nije dostavio podatke o zaradi, kao i o tome da li ima nekretnine u inostranstvu.

Podsetimo, opozicionar Aleksej Navaljni nije dobio "zeleno svetlo" izborne komisije, jer zakon ne dopušta da kandidat bude osoba koja je osuđena za teško krivično delo.         


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti