Jača pritisak na Martina Šulca da prihvati ulazak u koaliciju sa Angelom Merkel

22.11.2017. 12:45 Beta/AP 0
Martin Šulc lider nemačkih socijal-demokrata Martin Šulc lider nemačkih socijal-demokrata

Na lidera nemačkih socijal-demokrata Martina Šulca jača pritisak da prihvati savez sa demohrišćanima kancelarke Angele Merkel i novu "veliku koaliciju" da bi Nemačka izašla iz političke krize, izvestili su danas nemački mediji.

Šulc je posle poraza na izborima 24. septembra više puta ponovio da nema nameru da obnavlja koaliciju s konzervativcima i da želi da u opoziciji rekonstruiše stranku.

Međutim, posle neuspeha pregovora između Merkeline CDU, zelenih i liberala o formiranju vlade i mogućnosti novih izbora, Šulcovo odbijanje je postalo kontroverznije, preneo je Frans pres.

"Odbijanje Šulca da učestvuje u vladi seme je problema za SPD", piše list Zidojče cajtung.

U slučaju novih izbora, neki zvaničnici veruju da bi mogli biti kažnjeni zbog produžavanja političke krize. Šulc, međutim, tvrdi da je neuspeh SPD i osrednji rezultat CDU pokazao da Nemci ne žele novu "veliku koaliciju".

List Bild piše da je "otpor Martinu Šulcu u SPD sve veći" i da 30 poslanika postavlja pitanja o strategiji svog lidera.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, socijal-demokrata koji želi po svaku cenu da izbegne nove izbore, primiće Šulca u četvrtak i pokušati da ga ubedi da pregovara s Merkelovom.

"Nalazimo se u novoj situaciji. Ne može se predsedniku reći 'to je gotova stvar'", rekao je za list Pasauer noje prese Johanes Kars, lider desnog krila SPD-a.

Štajnmajer razgovara sa svim partijama koje mogu učestvovati u koaliciji pod vođstvom Merkelove, koja je na vlasti 12 godina.

Klaudija Rot, zvaničnica Zelenih, takođe je ohrabrila šefa države da "natera SPD da se predomisli".

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Dolar je oslabio za 0,1 procenat

Dolar je oslabio za 0,1 procenat u odnosu na korpu valuta, na 89,710 poena. Međutim, i dalje je iznad jednomesečnog minimuma od 89,396 poena koji je zabeležen na početku trgovanja u Londonu, nakon...

23.03.2018. 11:24 B92 Detaljnije