Južna Koreja planira da zakonom zabrani kriptovalute

11.01.2018. 09:05 B92 0
Bitkoin i još neke kriptovalute suočile su se sa padom vrednosti od 10 odsto Bitkoin i još neke kriptovalute suočile su se sa padom vrednosti od 10 odsto

Južna Koreja planira da zakonom potpuno zabrani kriptovalute, kao što je bitkoin, zbog zabrinutosti koju izazivaju virtuelne valute.

Bitkoin i još neke kriptovalute suočile su se sa padom vrednosti od 10 odsto, a procenjuje se koliko to ima veze sa odlukom Južne Koreje.

U međuvremenu, nekoliko trgovanja u kriptovalutama u Seulu ove godine sada je pot istragom zbog navodne utaje poreza. 

U ovoj zemlji veoma mali broj ljudi poseduje i trguje kriptovalutama, "divlje" promene cena su postale svakodnevnica, zbog čega se previše pažnje posvećuje upravo ovom kolebanju cena 

Digitalne valute, na čijem je čelu bitkoin, prethodne godine su zabeležile veću tražnju ali i vrednost. To je dovelo do zabrinutosti od kockanja, jer i neiskusni investitori pokušavaju da ostanu u trci. 

"Postoji velika zabrinutost u vezi sa virtuelnim valutama, a ministarstvo pravde priprema osnovu za zabranu trgovanja kriptovalutama", rekao je ministar pravde Park Sang-ki. 

Jasno je da pripremaju zakonodavstvo koje će u potpunosti staviti katanac na ovu vrstu razmene. Krah u Južnoj Koreji bio je i napad na jedna od najvećih berzi za prodaju i kupovinu Bitkoina, južnokorejske berze Bithumb. Da je došlo do hakerskog napada, postalo je jasno nakon što su pojedini kupci Bithumba prijavili da im je s računa nestao novac. 

Bithumb je jedna od najvećih i najprometnijih bitcoin berzi na svetu, a ovaj slučaj samo pokazuje da je skok vrednosti kriptovaluta izazvao pažnju ne samo kupaca i prodavaca već i hakera. 

Vlada Južne Koreje je i prethodno najavljivala da će primenjivati više nadzora nad razmenama, uključujući i poteze za ukidanje anonimne trgovine.


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Epl će platiti oko 38 milijardi dolara poreza

Američki tehnološki div Epl platiće oko 38 milijardi dolara poreza na otprilike 250 milijardi dolara novčanih rezervi koje drži van SAD, prenosi portal Seebiz. Očekuje se da će taj iznos biti najv...

18.01.2018. 14:07 Seebiz Detaljnije

Vrednost Bitkoina pala ispod 10.000 dolara

Vrednost Bitkoina pala je ispod 10.000 dolara u sredu ujutro, prvi put posle novembra. Vrednost kriptovalute je u padu 12 odsto za poslednjih 24 časa prema podacima CoinDeska, prenose američki med...

17.01.2018. 16:47 Detaljnije