Južnoafričke vlasti proglasile stanje prirodne katastrofe

13.02.2018. 15:27 Beta 0
Suša proglašena u celoj zemlji Suša proglašena u celoj zemlji

Južnoafričke vlasti proglasile su stanje prirodne katastrofe u celoj zemlji zbog suše koja mesecima pogađa južni grad Kejptaun, gde preti potpuni prekid snabdevanja pitkom vodom.

Odluka objavljena u službenom listu zemlje doneta je posle "procene obziljnosti i obima sadašnje suše" i zadužena vlada da upravlja krizom. 

Sve institucije države od sada su zadužene da sprovode hitne planove, pružaju hitnu pomoć i sprovode potrebne mere izgradnje, navodi se u tekstu koji je potpisao šef nacionalnog centra za upravljanje vanrednim situacijama Mafaka Tau. 

Kejptaun, drugi po veličini grad u Južnoj Africi, pogođen je najvećom sušom u proteklih sto godina. Rezerve vode su na najnižem nivou, tako da postoji pretnja da se potpuno prekine snabdevanje vodom u gradu. 

Takozvani Dan zero, kada se očekuje da će potpuno biti iscrpljeni rezervoari vode za grad, bio je predviđen za sredinu aprila, ali je ove nedelje pomeren za 11. jun. 

Da bi se pomerio ovaj rok četiri miliona stanovnika Kejptauna pozvano je da koristi samo 50 litara vode dnevno po osobi, što je jednako jednom tuširanju od tri minuta. 

Lokalne vlasti zapretile su da će kazniti one koji pređu kvotu, ali za sada kazne nisu primenjene. 

Ukoliko se dogodi Dan zero, stanovnici Kejptauna će morati da uzimaju vodu na 200 određenih lokacije gde će dobijati maksimalno 25 litara vode dnevno po osobi. 

Gradske vlasti Kejptauna, koji je pod kontrolom opozicione Demokratske alijanse, pod oštrom su kritikom zato što nisu uzimale u obzir upozorenja stručnjaka i nisu ranije preduzele mere restrikcije vode.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cene nafte su u porastu

Indeksi na evropskim berzama su u blagom padu dok su na azijskim ostvareni dobici posle prošlonedeljnog rasta na Vol stritu. Solidne zarade korporacija i drugi pozitivni pokazatelji smanjili su ne...

19.02.2018. 14:14 Beta Detaljnije

Kalašnjikov postao privatna kompanija

Ruski proizvođač oružja Kalašnjikov od sada je većinski u rukama privatnih investitora, saopštila je ta kompanija, javila je agencija AFP. Državna firma Rostek (Rostec) saopštila je da je smanjila...

16.02.2018. 09:09 Detaljnije