Kim Džong Un: Lansiranjem nove balističke rakete Severna Koreja ostvarila veliki istorijski cilj

29.11.2017. 09:56 Tanjug 0
Kim Džong Un, severnokorejski lider ozbiljna je pretnja po svetsku bezbednost Kim Džong Un, severnokorejski lider ozbiljna je pretnja po svetsku bezbednost

Severnokorejski lider Kim Džong Un saopštio je, nakon lansiranja novog tipa interkontinentalne balističke rakete Hvasong-15, da je Severna Koreja konačno ostvarila veliki istorijski cilj upotpunjavanja svoje nuklearne sile, zbog čega je i gradila raketnu moć. Stižu osude iz celog sveta, a Savet bezbednosti je zakazao vanrednu sednicu. Kina poziva na suzdržanost.

U saopštenju, koje je pročitala severnokorejska televizijska voditeljka, navodi se da je Severna Koreja uspešno testirala novu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja je pala u more u blizini Japana i celokupno američko kopno stavila u domet svog nuklearnog oružja, prenosi danas Rojters.

Severna Koreja je sebe opisala kao "odgovornu nuklearnu silu", saopštivši da je svoje strateško oružje razvila kako bi se odbranila od "politike nuklearnog ucenjivanja i nuklearne pretnje američkih imperijalista".

Nova raketa Hvasong-15, nazvana po planeti Mars, naprednija je verzija ICBM koja je dva puta testirana u julu, navela je Severna Koreja, a ta raketa dizajnirana je s ciljem da ponese "superveliku tešku bojevu glavu" i ima mnogo više prednosti u svojim taktičkim i tehnološkim karakteristikama u poređenju s ranijim raketama.

Najnovije raketno testiranje Pjongjang je izveo juče, prvi put od polovine septembra, a nedelju dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp tu zemlju stavio na američku listu zemalja za koje SAD tvrde da podržavaju terorizam, što Vašingtonu omogućuje uvođenje dodatnih sankcija.

Severna Koreja, koja je u septembru izvela svoju šestu i najveću nuklearnu probu, ispalila je desetine balističkih raketa pod mandatom Kim Džong Una, prkoseći međunarodnim sankcijama, a u najnovijem testiranju je ispalila raketu koja je dosad najviše i najduže letela.

Pjongjang navodi da je nova raketa dostigla visinu od oko 4.475 kilometara – što je više od 10 puta više u poređenju sa visinom na kojoj se nalazi Međunarodna kosmička stanica – i da je letela 950 kilometara tokom 53 minuta.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Kome je osnivač Ikea ostavio svoje bogatstvo?

Osnivač kompanije Ikea Ingvar Kamprad preminuo je 27. januara. Iza sebe je ostavio najvećeg svetskog proizvođača nameštaja, tri sina i poprilično bogatstva. A možda vas zanima i ko će sve to nasle...

22.03.2018. 12:20 B92 Detaljnije