Kineski internet gigant Tensent pretekao američki Fejsbuk

21.11.2017. 16:20 0
Vrednost akcija Tensenta se ove godine blokirala Vrednost akcija Tensenta se ove godine blokirala

Berzanska vrednost kineskog internet giganta Tensenta (Tencent) dostigla je danas rekordni nivo čime je pretekao  američki Fejsbuk i ušao u prvih pet najvećih svetskih grupa.

Tensent,  operater video igrica i vrlo popularne aplikacije za instant poruka Vičet (WeChat), porastao je na nivo svojih rivala iz Silikonske doline, i postao prva azijska tehnološka grupa valorizovana na više od 500 milijardi dolara.

Vrednost akcija te kompanije na berzi u Hongkongu se ove godine duplirala.

Objavljivanje dobrih tromesečnih rezultata prošle nedelje, kada je zabeležen najveći rast prodaje za sedam godina, podstakla je dalji raste cene akcija te firme.

Danas je, posle zatvaranja azijskih berzi, vrednost firme Tensent dostigla 4.080 milijardi hongkonških dolara (523 milijardi američkih dolara), čime je prešla Fejsbuk valorizovan na 519 milijardi dolara.

Američka društvena mreža zabranjena je u Kini i cenzurom blokirana na lokalnom internetu što je omogućilo WeChatu da prosperira u zemlji sa inovacijama koje su uzdrmale lokalnu tehnološku scenu.


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Raste proizvodnja nafte u SAD-u

Proizvodnja nafte u SAD je u porastu i prognozira se da će ove godine premašiti proizvodnju u Saudijskoj Arabiji i Rusiji. Američka proizvodnja nafte, koja je već porasla na najviši nivo u skoro 5...

19.01.2018. 13:46 Tanjug Detaljnije