Kongres SAD traži da se razjasni saradnja Srbije i Rusije

15.07.2017. 15:14 FoNet 0
Mera koju je Predstavnički dom usvojio deo je Zakona o nacionalnoj odbrani Mera koju je Predstavnički dom usvojio deo je Zakona o nacionalnoj odbrani

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je meru kojom traži od Ministarstva odbrane izveštaje o rusko-srpskoj vojnoj saradnji, rekao je član Komiteta za spoljna pitanja Predstavničkog doma Eliot Endžel.

Mera koju je Predstavnički dom usvojio deo je Zakona o nacionalnoj odbrani, rekao je Endžel, a prenosi Sputnjik.

On je naveo da je Rusija nedavno poklonila Srbiji oružje vredno 600 miliona dolara, uključujući šest borbenih aviona mig-29 Falkrum, 30 tenkova T-72 i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2.

Prema rečima Endžela, Srbija sada od Rusije traži i sisteme protivvazdušne odbrane S-300.

"Iskreno, sve me više brinu izbori koje Beograd pravi kada je reč o vojnim i bezbednosnim pitanjima. Zato sam i napisao ovaj amandman", rekao je Endžel.

Kako je objasnio, SAD moraju pažljivije da analiziraju rusko-srpske vojne veze i da procene njihove posledice po američku nacionalnu bezbednosnu politiku i članstvo Srbije u Partnerstvu za mir, kao i posledice po susede Srbije.

Endžel je zaključio da će predstojeći sastanak američkog potpredsednika Majka Pensa s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biti dobra prilika da SAD iznesu svoju zabrinutost zbog pravca u kom Beograd ide kad je reč o bezbednosnoj politici.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti