Kongres SAD traži da se razjasni saradnja Srbije i Rusije

15.07.2017. 15:14 FoNet 0
Mera koju je Predstavnički dom usvojio deo je Zakona o nacionalnoj odbrani Mera koju je Predstavnički dom usvojio deo je Zakona o nacionalnoj odbrani

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je meru kojom traži od Ministarstva odbrane izveštaje o rusko-srpskoj vojnoj saradnji, rekao je član Komiteta za spoljna pitanja Predstavničkog doma Eliot Endžel.

Mera koju je Predstavnički dom usvojio deo je Zakona o nacionalnoj odbrani, rekao je Endžel, a prenosi Sputnjik.

On je naveo da je Rusija nedavno poklonila Srbiji oružje vredno 600 miliona dolara, uključujući šest borbenih aviona mig-29 Falkrum, 30 tenkova T-72 i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2.

Prema rečima Endžela, Srbija sada od Rusije traži i sisteme protivvazdušne odbrane S-300.

"Iskreno, sve me više brinu izbori koje Beograd pravi kada je reč o vojnim i bezbednosnim pitanjima. Zato sam i napisao ovaj amandman", rekao je Endžel.

Kako je objasnio, SAD moraju pažljivije da analiziraju rusko-srpske vojne veze i da procene njihove posledice po američku nacionalnu bezbednosnu politiku i članstvo Srbije u Partnerstvu za mir, kao i posledice po susede Srbije.

Endžel je zaključio da će predstojeći sastanak američkog potpredsednika Majka Pensa s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biti dobra prilika da SAD iznesu svoju zabrinutost zbog pravca u kom Beograd ide kad je reč o bezbednosnoj politici.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Akcije Tviter-a pale za više od deset odsto

Akcije društvene mreže Tviter su pale za više od deset odsto, nakon što je ta platforma razočarala investitore stagnacijom broja aktivnih mesečnih korisnika. Tviter je u tri meseca zaključno sa 30...

27.07.2017. 16:29 Tanjug Detaljnije