Martin Šulc odustaje od mesta ministra spoljnih poslova u budućoj vladi Angele Merkel

09.02.2018. 15:20 Beta 0
Martin Šulc, predsednik SDP-a Martin Šulc, predsednik SDP-a

Martin Šulc, šef SPD, objavio je da odustaje od mesta ministra spoljnih poslova u budućoj velikoj nemačkoj koaliciji sa konzervativcima Angele Merkel.

"Izjavljujem da odustajem od ulaska u vladu", saopštio je Šulc koji je najavio da će biti ministar spoljnih poslova prema koalicionom sporazumu između SPD-a i Angele Merkel.

Nemački nedeljnik Špigl onlajn (Spiegel) je napisao da će Šulc još objaviti da odustaje od tog mesta, pod pritiskom krugova u okviru njegove SPD. 

Prethodno je list Bild preneo da je vođstvo SPD-a dalo Šulcu ultimatum da do petka popodne odustane od tog mesta. 

Iza toga stoji nezadovoljstvo baze, posebno u najvećoj pokrajini Severnoj Vestvaliji zato što je Šulc ranije obećao da neće ući u kabinet kancelarke Angele Merkel. 

Aktuelni nemački ministar spoljnih poslova iz redova SPD-a Zigmar Gabrijel je u današnjim medijima kritikovao Šulca što se ne drži obećanja da neće ući u novu koalicijonu vladu. 

Unutar SPD-a se strahuje da bi kadrovske rasprave mogle da prevladaju suštinskom raspravom i da bi članovi stranke mogli da odbace postignut sporazum o velikoj koaliciji. 

Merkelkini konzervativci i socijaldemokrate u sredu su postigli dogovor o koalicionoj vladi koji još treba da potvrde članovi SPD-a. 

Prema koalicionom dogovoru, SPD treba da dobije šest ministarskih mesta, među kojima i tri uticajna - ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo rada i ministarstvo finansija. Šulc je bio najavljen za ministra spoljnih poslova, pri čemu bi otišao sa mesta šefa partije.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cene nafte su u porastu

Indeksi na evropskim berzama su u blagom padu dok su na azijskim ostvareni dobici posle prošlonedeljnog rasta na Vol stritu. Solidne zarade korporacija i drugi pozitivni pokazatelji smanjili su ne...

19.02.2018. 14:14 Beta Detaljnije

Kalašnjikov postao privatna kompanija

Ruski proizvođač oružja Kalašnjikov od sada je većinski u rukama privatnih investitora, saopštila je ta kompanija, javila je agencija AFP. Državna firma Rostek (Rostec) saopštila je da je smanjila...

16.02.2018. 09:09 Detaljnije