Martin Šulc zatražio podršku partije za razgovore o kolaciji sa Angelom Merkel

07.12.2017. 15:12 Beta, AP 0
Martin Šulc će ipak razgovarati sa nemačkom kancelarkom Martin Šulc će ipak razgovarati sa nemačkom kancelarkom

Lider nemačkih socijaldemokrata Martin Šulc zatražio je podršku svoje partije za početak razgovora s konzervativcima kancelarke Angele Merkel o produženju vladajuće koalicije ili bar o podršci manjinskoj vladi.

Šulc je ranije bio odlučan da će posle veoma loših rezultata na izborima 24. septembra SPD otići u opoziciju.

Koaliciju je odbio i nakon što su pregovori Merkel i lidera dve manje partije o vladi propali prošlog meseca. Međutim, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer je jasno rekao da ne želi nove izbore pa je Šulc promenio kurs.

Tražio od članstva da odobri rezoluciju kojom zove na razgovore

Na ranije zakazanom partijskom kongresu, Šulc je zatražio od članstva da odobri rezoluciju koja poziva na razgovore o tome da li i u kojoj formi socijal-demokrate mogu podržati novu vladu Merkelove i njenih demohrišćana.

"Ne moramo da budemo u vlasti po svaku cenu, ali ne bi trebalo da želimo da ne vladamo po svaku cenu. Važno je šta možemo da sprovedemo", rekao je Šulc.

Neki članovi, uključujući tu i partijsku omladinu, žele da izričito isključe mogućnost nove koalicije sa CDU, što bi kao mogućnosti ostavilo samo manjinsku vladu ili nove izbore. Merkel je ranije rekla da je "veoma skeptična" po pitanju manjinske vlade, koja bi bila prva te vrste u nemačkoj posleratnoj istoriji.

Inicijativa ne znači i koaliciju

"Postoje razni, podjednako vredni načini na koje možemo doprineti formiranju vlade", naveo je Šulc i dodao da inicijativa ne znači automatski i koaliciju.

U svom govoru, Šulc je nabrojao prioritete levog centra, poput jednakog tretmana muškaraca i žena na tržištu rada i relativno liberalan stav prema imigraciji, odbijajući pritom ideju odredjivanja maksimalnog broja izbeglica kojima bi bio dozvoljen ulazak u Nemačku.

Nekadašnji predsednik Evropskog parlamenta se založio za budžet evrozone koji bi podstakao investicije i rast u Evropi i za evropskog ministra finansija koji bi sprečio "poreski damping".

Željeni cilj Šulca: Sjedinjene evropske države

Takođe, kao željeni cilj je naveo federalne Sjedinjene evropske države do 2025. i izjavio da one zemlje koje nisu spremne da potpišu sporazum o federalnom uredjenju treba da napuste EU.

SPD je bila deo nemačke vlade tokom 15 od poslednjih 19 godina, od čega je od 2005. do 2009. i od 2013. do danas bila u "velikoj koaliciji" s Angelom Merkel.

SDP doživela izborni brodolom

Ipak, partija je posle te dve koalicije doživela izborni brodolom, sa posleratnim negativnim rekordom od 20,5 odsto glasova na septembarskim izborima.

"Obnova Socijal-demokratske partije će se desiti izvan 'velike koalicije' ili se neće desiti", rekao je lider omladine SPD Kevin Kinert.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

SAD uvodi nove carine na uvoz automobila

Namera SAD da uvede nove carine na uvoz automobila je još jedan štetan udarac nemačkim ekonomskim odnosima sa SAD. To je izjavio predsednik Asocijacije privrednih komora Nemačke, Erik Švajcer. "T...

24.05.2018. 14:32 B92 Detaljnije

Dojče banka ukida hiljade radnih mesta

Nemačka Dojče banka saopštila je da ukida hiljade radnih mesta pošto nastoji da usmeri pažnju sa svog globalnog investicionog bankarskog poslovanja na evropsku bazu. Dojče banka je saopštila da će...

24.05.2018. 10:36 Beta Detaljnije

Američka Vekson grupa 'želi' dve deonice

Američka Vekson grupa zainteresovana je da gradi preostale dve deonice auto-puta od Mateševa - Andrijevica - Boljare, nezvanično saznaje Pobjeda. Memorandum o saradnji sa Vladom Crne Gore trebalo ...

24.05.2018. 09:01 B92 Detaljnije