Milijarder Sebastijan Pinjera ponovo predsednik Čilea

18.12.2017. 09:44 Beta 0
Sebastijan Pinjera je i bivši predsednik Čilea Sebastijan Pinjera je i bivši predsednik Čilea

Bivši predsednik Čilea Sebastijan Pinjera pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora i na mestu šefa države naslediće predsednicu iz redova socijalista Mišel Bašle. Pinjera je bio predsednik države od 2010. do 2014. godine.

Prema podacima izborne komisije i na osnovu više od 99 odsto prebrojanih listića, Pinjera je osvojio 54,57 odsto glasova, a njegov socijalistički protivnik, bivši novinar, senator Alehandro Gijer, 45,43 odsto glasova.

Samo dva sata posle zatvaranja biračkih mesta, 64-godišnji Gijer, priznao je poraz.  

Iako se verovalo da će biti manja razlika u drugom krugu izbora, birači su značajnu prednosti dali bivšem kionzervativnom predsedniku, 68-godišnjem milijarderu.  

Pinjera je rekao da je "u prvom krugu osvojio manje glasova nego što se očekivalo, a u drugom više nego što je bilo očekivano".  

On se obratio građanima uz svog protivnika, koji je obećao da će voditi "konstruktivnu opoziciju".  

Sebastijan Pinjera vlasnik je 100 odsto akcija nacionalne televizijske mreže, 27 odsto akcija LAN erlajnsa, 13 odsto akcija fudbalskog kluba Kolo-Kolo, kao i još nekoliko poznatih čileanskih kompanija.  

Prema izveštaju časopisa Forbs, Pinjera poseduje bogatstvo od najmanje jedne milijarde dolara.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Kome je osnivač Ikea ostavio svoje bogatstvo?

Osnivač kompanije Ikea Ingvar Kamprad preminuo je 27. januara. Iza sebe je ostavio najvećeg svetskog proizvođača nameštaja, tri sina i poprilično bogatstva. A možda vas zanima i ko će sve to nasle...

22.03.2018. 12:20 B92 Detaljnije