Milioneri zabrinuti: Vreme nikad nije bilo nepredvidljivije i sa više rizika

19.05.2017. 06:42 Tanjug 0
Rizici veliki, ali bogati misle da će uvećati zaradu Rizici veliki, ali bogati misle da će uvećati zaradu

Ogromna većina milionera na sedam međunarodnih tržišta smatra da je globalno ekonomsko, političko i finansijsko okruženje danas "nepredvidljivije" nego ikada.

Ipak, znatan broj njih očekuje da će dodatno uvećati svoje bogatstvo, pokazuje istraživanje švajcarske banke UBS.

Istraživanje, koje je sproveo organizacioni deo UBS za upravljanje imovinom (UBS WM), obuhvatilo je 2.842 milionera u sedam zemalja - Hongkongu, Japanu, Singapuru, Meksiku, Italiji, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji - koji na raspolaganju imaju najmanje milion dolara za ulaganja, prenosi američka televizijska mreža CNBC. 

Prema ovoj studiji, čak 82 odsto ispitanika smatraju da žive u najnepredvidljivijem periodu u istoriji. Oni su "identifikovali ekonomske i finansijske rizike i imaju ozbiljne sumnje u svetski korporativni i finansijski sistem", navodi se u izveštaju. 

Uprkos tome, njih 51 odsto očekuje da će se njihova finansijska situacija dodatno poboljšati narednih godina, a samo 13 posto očekuje da će biti siromašniji. 

Najzabrinutiji su meksički milioneri, od kojih je 90 odsto ocenilo da su aktuelne globalne prilike nikada nisu bile izazovnije. Kao najveći domaći problem te zemlje vide korupciju. 

Mišljenje meksičkih bogataša deli 84 odsto singapurskih milionera, koji kao "gorući" problem ističu rizik od uvođenja većih trgovinskih barijera. Oni su, međutim, samouvereniji od kolega u Hongkongu i Japanu u pogledu svojih sposobnosti da procene finansijske rizike i donesu odgovarajuću odluku o ulaganju. 

Više od dve trećine ispitanika, njih 77 odsto, smatra da može precizno da oceni finansijske rizike koji proizlaze iz iznenadnih događaja. 

"Većina milionera uverena je da može da upravlja svojim finansijama u turbulentnim vremenima bez većih gubitaka", navodi se u studiji UBS WM-a. 

Uprkos velikoj zabrinutosti, 56 odsto intervjuisanih milionera je ipak optimistično u pogledu ostvarenja svojih dugoročnih ciljeva. Pri tome, 86 posto anketiranih veruje instinktima prilikom donošenja odluka. 

Iznenađuje podatak da su mladi milioneri oprezniji od starijih. U starosnoj grupi od 18 do 34 godine života polovina ispitanika nije sklona riziku, dok je u grupi starijih od 64 godine samo trećina uzdržana prema riziku.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cena nafte raste neverovatnom brzinom

Cena fjučersa severnomorske nafte "brent" za isporuku u junu skočila je za 1,0 odsto na 74,23 dolara za barel u trgovanju na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa . Poslednji put kada je "brent" dos...

19.04.2018. 13:46 Tanjug Detaljnije