Moskva: Lider Islamske države Abu-Bakr al Bagdadi ubijen u ruskim vazdušnim napadima

16.06.2017. 10:33 B92 0
Lider Islamske države Abu-Bakr al Bagdadi Lider Islamske države Abu-Bakr al Bagdadi

Ruski ministar odbrane izjavio je da je lider Islamske države Abu-Bakr al Bagdadi ubijen u vazdušnim napadima ruskih snaga južno od Rake.

Prema saopštenju ruskog ministarstva odbrane, koje su preneli brojni svestki mediji, Al Bagdadi je najverovatnije stradao zajedno sa ostalim liderima Islamske države u napadu koji su ruske avio snage izvele 28. maja.

U toku je potvrda ove informacije, odnosno identifikacija tela. 

"Na osnovu informacija koje su proverene kroz više kanala, lider Islamske države Abu-Bakr al-Bagdadi, koji je ubijen u vazdušnom napadu ruskih snaga, bio je prisutan na sastanku vođa ID koji je i bio meta napada", saopšteno je iz ruskog ministarstva odbrane.

Ko je Abu- Bakr al Bagdadi?

Vođu Islamske države mediji su do sada nekoliko puta sahranjivali, trovali i hapsili. 

Naime, samo u prethodnih godinu dana objavljivane su informacije da je Al Bagdadi najpre otrovan, zatim da je ubijen, da bi na kraju stigla vest i da je uhapšen. Svaka od tih informacija, međutim, ispostavila se kao netačna. 

Al Bagdadi je postao najtraženiji terorista na svetu i za njega je američki Stejt department ponudio najveću nagradu ikada ponuđenu u te svrhe. Takođe, zbog spekulacija o njegovoj smrti ali i činjenice da je meta broj jedan u borbi protiv terorističke Islamske države, Al Bagdadi je postao "misterija bez odgovora". 

Naime, niko do sada nije siguran ni gde i kad je rođen, a smatra se da mu je pravo ime Ibrahim Avad Ibrahim al-Badri, ali ni to nikada nije potvrđeno. 

Veruje se kako je al-Bagdadi pre formiranja ID bio "sramežljivi student islamskih nauka", ali je potpuno nejasno kako je jedna takva osoba mogla zauzeti čelo najbrutalnije terorističke organizacije na svetu. 

Abu Bakr al-Bagdadi, je kao šef sunitskog islamističkog pokreta Islamske države Iraka i Levanta ISIL 2014. pozvao muslimane da emigriraju na teritoriju koju ISIL drži pod kontrolom kako bi pomogli izgradnji "islamske države". 

Devetnaestominutni audio snimak usledio je dva dana pošto je ISIL proglasio kalifat na teritoriji koju kontroliše, a al-Bagdadija za kalifa, kome svi muslimani sveta treba da iskažu odanost, prenosi AP. U jednoj od retkih poruka koje je direktno uputio, al-Bagdadi je tada naročito apelovao na muslimane s praktičnim znanjima i strukom - sudije, lekare, inženjere, kao i one s iskustvom u vojsci i administraciji. 

Šef ISIL-a je takođe tada apelovao na džihadiste da pojačaju borbu tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Kome je osnivač Ikea ostavio svoje bogatstvo?

Osnivač kompanije Ikea Ingvar Kamprad preminuo je 27. januara. Iza sebe je ostavio najvećeg svetskog proizvođača nameštaja, tri sina i poprilično bogatstva. A možda vas zanima i ko će sve to nasle...

22.03.2018. 12:20 B92 Detaljnije