Najbogatiji čovek Meksika vidi šansu za ekonomski rast posle zemljotresa

11.10.2017. 16:28 Beta 0
Karlos Slim, najbogatiji čovek Meksika Karlos Slim, najbogatiji čovek Meksika

Najbogatiji čovek Meksika, magnat u oblasti telekoma Karlos Slim rekao je da će rekonstrukcija posle dva razorna zemljotresa prošlog meseca otvoriti radna mesta i podstaći rast kao i da je više od 100 miliona dolara sakupljeno za pomoć posle potresa.

Desetine kuća i stanova razoreno je i treba da budu ponovo izgrađeni posle zemljotresa od 19. septembra magnitude 7,1 u kome je poginulo 369 ljudi i posle ranijeg još jačeg potresa magnitude 8,1 koji je pogodio južni Meksiko 7. septembra.

Slim je rekao da glavni grad Meksika, koji je teško pogođen kasnijim zemljotresom, treba u fazi obnove da se okrene visokim zgradama kao one koje je su gradile njegove firme.

"Iako je to teška tragedija to će biti veliki faktor u podsticanju ekonomske aktivnosti i zaposlenja", rekao je Slim sinoć na konferenciji za štampu koju je organizovala njegova dobrotvorna fondacija.

Slim je rekao da su privatni donatori sakupili oko 22 miliona dolara za pomoć posle zemljotresa a da je njegova fondacija odgovorila na te donacije sa pet puta više novca, tako da je ukupno skupljeno 134 miliona dolara.

Novac će se upotrebiti za nužni smeštaj i hranu žrtava zemljotresa kao i za učvršćivanje istorijskih crkava i zgrada dok stručnjaci ne odluče kako da ih obnove. Sredstva će takodje ići za obnovu bolnica i škola i izgradnju boljih zgrada poštujući običaje svakog mesta.

Slim je zatražio da se uvedu promene u propisima gradnje da strukture budu otpornije na zemljotres i rekao da bi trebalo da bude obavezno da se ojačaju zgrade izgradjene pre razornog zemljotresa 1985. godine, posle koga su uvedeni stroži propisi za gradnju.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cene nafte su u porastu

Indeksi na evropskim berzama su u blagom padu dok su na azijskim ostvareni dobici posle prošlonedeljnog rasta na Vol stritu. Solidne zarade korporacija i drugi pozitivni pokazatelji smanjili su ne...

19.02.2018. 14:14 Beta Detaljnije

Kalašnjikov postao privatna kompanija

Ruski proizvođač oružja Kalašnjikov od sada je većinski u rukama privatnih investitora, saopštila je ta kompanija, javila je agencija AFP. Državna firma Rostek (Rostec) saopštila je da je smanjila...

16.02.2018. 09:09 Detaljnije