Nemačka novinarka Mešale Tolu puštena iz zatvora u Turskoj

18.12.2017. 14:01 DW 0
Mešale Tolu neće moći da napušta Tursku Mešale Tolu neće moći da napušta Tursku

Nemačka novinarka Mešale Tolu izlazi iz turskog zatvora. To je odlučio jedan istanbulski sud. Ali novinarka neće smeti da napušta Tursku i moraće da se javlja policiji nedeljno. Proces se nastavlja u aprilu, prenosi Dojče vele (DW).

"Danas sam najsrećniji čovek na svetu. Sada idemo kući i svi ćemo zajedno slaviti", rekao je Ali Riza Tolu, otac novinarke, za Špigel. 

Nekoliko sati ranije je istanbulsko Državno tužilaštvo tražilo da se Mešale Tolu ubuduće brani sa slobode što je sud i odobrio. Još pet uhapšenih je oslobođeno, ali takođe ne smeju da napuštaju Tursku.

Ova tursko-nemačka novinarka i prevoditeljka je uhapšena početkom maja i optužena je za pripadnost terorističkoj organizaciji – mislilo se na zabranjenu Marksističko-lenjinističku partiju – i za terorističku propagandu. 

"Dokazi" protiv nje su to što je prisustvovala sahrani članova pomenute partije kao i protestima protiv korupcije 2013. godine.

"Evropski sud za ljudska prava kaže da ljudi smeju da organizuju sahranu ili da prisustvuju sahrani, bez obzira na to o kojoj se osobi radi", rekla je ranije za DW njena advokatkinja Ezgi Gungordu. 

"To znači da ovde nema nikakvog zločina ili nedozvoljenih radnji. Optužnica je nezakonita jer se radi o preuzimanju policijskog izveštaja jedan prema jedan. U optužnici na 118 stranica samo je jednu stranicu napisalo Tužilaštvo."

U ženskom zatvoru u Bakirkoju je bila sa svojim trogodišnjim sinom Serkanom. Sada će morati da se javlja policiji svake sedmice i ne bi smela da napušta Tursku. Proces treba da bude nastavljen u aprilu.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Dolar je oslabio za 0,1 procenat

Dolar je oslabio za 0,1 procenat u odnosu na korpu valuta, na 89,710 poena. Međutim, i dalje je iznad jednomesečnog minimuma od 89,396 poena koji je zabeležen na početku trgovanja u Londonu, nakon...

23.03.2018. 11:24 B92 Detaljnije