Njujork tajms: Rusija htela da pomogne Donaldu Trampu štetnim informacijama o Hilari Klinton

11.07.2017. 10:46 Beta 0
Donald Tramp predsednik Sjedinjenih američkih država Donald Tramp predsednik Sjedinjenih američkih država

Pre nego što se sastao sa ruskim advokatom povezanim s Kremljom kako bi dobio podatke koji su mu obećani o Hilari Klinton, sin američkog predsednika Donald Tramp junior je obavešten elekstonskom poštom da je taj materijal deo napora Vlade Rusije da pomogne njegovom ocu u predsedničkoj kampanji, preneo je danas američki list Njujork tajms.

Tramp junior je o tome obavešten u mejlu koji mu je poslao publicista i nekadašnji tabloidni reporter Rob Goldstoun, piše list, pozivajući se na saznanja tri neimenovane osobe. Sastanak Trampa juniora, ruskog advokata Natalie Veselnitskaje i šefa predsedničke kampanje Pola Manaforta organizovan je po zahtevu Goldstouna, koji je porodično povezan sa Trampovim poslovanjem, navela je agencija AP.

Goldstoun je u ponedeljak potvrdio agenciji AP da je organizovao sastanak u ime svog klijenta, ali nije obelodanio sadržaj mejla o kojem je pisao Njujork tajms.

Tramp junior je naveo da je bio zainteresovan za informacije koje bi bile štetne po Hilari Klinton, ali ne i da je mislio da je Veselnitskaja povezana sa Kremljom.

U poruci koju je Goldstoun uputio Trampu junioru, a o kojoj je pisao Njujork tajms, ukazuje se da je Vlada Rusije izvor potencijalno štetne informacije.

List Njujork tajms počeo je u subotu da izveštava o sastanku koji je održaj u junu 2016. godine u "Trampovoj kuli" u Njujorku.

Advokat Trampa juniora, Alan Futerfas rekao je da njegov klijent nije učinio ništa loše i da je spreman na saradnju sa istražiteljima ako bude pozvan.

Najstariji sin američkog predsednika potvrdio je tokom vikenda da se sastao sa jednim ruskim advokatom ubrzo pošto je njegov otac dobio republikansku nominaciju za predsedničku kandidaturu, dodavši da se nadao da će dobiti informacije koje bi pomogle u kampanji.

Tramp junior je pristao na sastanak nakon što mu je obećano da će dobiti informacije koje su štetene po Trampovu tadašnju rivalku, kandidatkinju demokrata Hilari Klinton.

Natalija Veselnitskaja je navodno na sastanku tvrdila da ima informaciju da "pojedinci povezani sa Rusijom finansiraju Demokratski nacionalni komitet" i podržavaju Hilari Klinton.

"Nikakvi detalji o podržavanju nisu dati niti ponuđeni. Vrlo brzo je postalo jasno da ona nema značajne informacije", rekao je najstariji sin američkog predsednika.


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cena nafte raste neverovatnom brzinom

Cena fjučersa severnomorske nafte "brent" za isporuku u junu skočila je za 1,0 odsto na 74,23 dolara za barel u trgovanju na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa . Poslednji put kada je "brent" dos...

19.04.2018. 13:46 Tanjug Detaljnije

Dolarski indeks trgovao na 89,49 poena

Američki dolar je zadržao dobitke nakon uspona sa tronedeljnog minimuma. Jenjavanje bojazni od trgovinskog rata ponovo je podstaklo tražnju za rizičnijom imovinom među investitorima.  Dolarski in...

19.04.2018. 10:07 B92 Detaljnije