Nova austrijska vlada na čelu sa Sebastijanom Kurcom položila zakletvu

18.12.2017. 16:34 Beta 0
Sebastijan Kurc (31), je kancelar nove vlade Sebastijan Kurc (31), je kancelar nove vlade

Nova austrijska vlada na čelu sa liderom konzervativaca Sebastijanom Kurcom položila je danas zakletvu. Šef države Aleksander van der Belen proglasio je novu koalicionu vladu konzervativne Austrijske narodne partije i nacionalističke Slobodarske partije Austrije.

Novi kancelar je 31-godišnji Sebastijan Kurc, koji je postao i najmladji evropski lider, a šef Slobodarske partije Austrije Hans-Kristijan Štrahe je vicekancelar.

Ceremoniju polaganja zakletve prenosila je austrijska televizija.

U Beču je danas više stotina ljudi iz antifašističkih, feminističkih i levičarskih studentskih organizacija protestovalo zbog nove vlade. 

Dve stranke postigle su koalicioni sporazum koji uključuje i dogovor o pooštravanju propisa o azilu i imigrantima, ali uz čvrstu posvećenost Evropskoj uniji.

Pregovori o koaliciji su počeli posle izbora 15. oktobra, na kojima je pobedila Kurcova Narodna partija. 

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cena nafte raste neverovatnom brzinom

Cena fjučersa severnomorske nafte "brent" za isporuku u junu skočila je za 1,0 odsto na 74,23 dolara za barel u trgovanju na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa . Poslednji put kada je "brent" dos...

19.04.2018. 13:46 Tanjug Detaljnije

Dolarski indeks trgovao na 89,49 poena

Američki dolar je zadržao dobitke nakon uspona sa tronedeljnog minimuma. Jenjavanje bojazni od trgovinskog rata ponovo je podstaklo tražnju za rizičnijom imovinom među investitorima.  Dolarski in...

19.04.2018. 10:07 B92 Detaljnije