Očevi u Švedskoj koriste porodiljsko odsustvo više nego ikada ranije

15.11.2017. 13:55 Anadolija 0
Tokom prethodnih deset godina konstantno rastao broj muškaraca koji su koristili ovakvo odsustvo Tokom prethodnih deset godina konstantno rastao broj muškaraca koji su koristili ovakvo odsustvo

Očevi u Švedskoj koriste roditeljsko odsustvo, koje im je zakonom dozvoljeno više nego ikada ranije u istoriji te skandinavske zemlje.

Kako piše Anadolija, Agencija za socijalno osiguranje Švedske je saopštila da je u zemlji tokom prethodnih deset godina konstantno rastao broj muškaraca koji su koristili porodiljsko bolovanje, odnosno roditeljsko odsustvo.

Navodi se da danas očevi koriste skoro 30 posto odsustva koje je zakonom omogućeno roditeljima u toj zemlji.

Prema statističkim podacima, očevi koriste 27,6 posto, a majke preostalih 72,4 posto odsustva, dok su pre deset godina očevi koristili 20,9 posto, a majke 79,1 posto odsustva.

Švedski parovi dobijaju 480 dana porodiljskog po detetu, uz 80 posto primanja od plate.

Inače, od roditelja u Švedskoj se očekuje da raspodele porodiljsko bolovanje u najvećoj mogućoj meri, dok svaki od roditelja mora da iskoristiti najmanje 90 dana tog bolovanja.

Švedska je bila prva država u svetu koja je zamenila porodiljsko bolovanje roditeljskim odsustvom.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Dolar je oslabio za 0,1 procenat

Dolar je oslabio za 0,1 procenat u odnosu na korpu valuta, na 89,710 poena. Međutim, i dalje je iznad jednomesečnog minimuma od 89,396 poena koji je zabeležen na početku trgovanja u Londonu, nakon...

23.03.2018. 11:24 B92 Detaljnije