Obama u oproštajnom govoru: Ekonomska nejednakost i rasna podela prete demokratiji SAD-a

11.01.2017. 09:06 Tanjug 0
Barak Obama završio svoj mandat predsednika SAD-a Barak Obama završio svoj mandat predsednika SAD-a

Američki predsednik Barak Obama upozorio je u svom oproštajnom govoru da se SAD suočavaju sa teškim ispitom za svoju demokratiju, a Amerikance pozvao da se bore za američke vrednosti i odbace diskriminaciju.

"Demokratija zahteva osećaj solidarnosti. Uz sve naše razlike, u ovome smo zajedno. Uzdižemo se i padamo kao jedan", istakao je Obama u na momente emotivnom i suzama propraćenom govoru.

Obama, koji na funkciji predsednika SAD bio dva mandata, rekao je da je Amerika "bolja i jača" nego pre osam godina kada je došao na vlast.

"Da, mi smo to učinili" rekao je Obama aludirajući na krilaticu "Da, mi to možemo" izrečenu u noći kada je pobedio na izborima.

Obama je govor održao pred oko 18.000 ljudi u rodnom Čikagu, gde je 2008. godine proslavio izbor za predsednika, prenele su agencije.

Dotakao se i borbe protiv terorizma, navodeći da je eliminisano na hiljade terorista, među kojima i Osama bin Laden.

"Globalna koalicija koju predvodimo protiv Islamske države uništila je njihove lidere i oduzela im oko polovine teritorije. Islamska država će biti uništena i svako ko bude pretio Americi neće biti siguran", istakao je Obama, prenosi AP.

Pozvao je ljude da budu oprezni, ali da se ne plaše.

"Islamska država će pokušati da ubija nevine ljude. Ali oni ne mogu da poraze Ameriku osim ako ne izdamo naš Ustav i naše principe u borbi", rekao je Obama.

Obama je poručio da rivali kao što su Rusija ili Kina ne mogu da se mere sa američkim uticajem u svetu.

Na negodovanje iz publike što Tramp preuzima vlast, Obama je odgovorio:

"Ne, ne, ne, ne, ne", navodeći da je miran prenos vlasti među predsednicima "zaštitni znak američke demokratije".

Ipak je upozorio da postoje stvari koje prete američkoj demokratiji, među kojima su ekonomska nejednakost i rasna podela.

Istakao je i da ima poslednji zahtev za Amerikance kao predsednik, a to je da veruju.

"Tražim od vas da verujete. Nije u mojoj moći da donesem promenu, već u vašoj", naglasio je Obama.

U govoru je pomenuo i svoju porodicu, zahvalivši se sa suzama u očima svojim ćerkama i supruzi Mišel koju je nazvao "najboljim prijateljem".

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti