Pariz izabran za sedište Evropske bankarske uprave

21.11.2017. 10:45 Beta/AFP 0
Zbog Bregzita sedište bankara premešetno u Francusku Zbog Bregzita sedište bankara premešetno u Francusku

Pariz je izabran za sedište Evropske bankarske uprave (EBA), koja zbog Bregzita treba da se premesti iz Londona u neku drugu zemlju Unije, odlučeno je glasanjem organizovanom u Briselu, saopšteno je iz Evropske unije.

Prema jednom diplomatskom izvoru, glavni grad Francuske je izvučen žrebom na kraju treće runde glasanja, kada su ostali Pariz i Dablin sa istim brojem glasova.

U glasanju su učestvovali ministri 27 zemalja EU koji ostaju u Uniji. 

EBA ima 159 zaposlenih, bavi se nadzorom nad bankama i objavljuje rezultate "stres testova". Za sedište te organizacije je na početku izborne kampanje bilo osam kandidata. 

Ranije danas izabran je Amsterdam za sedište Evropske agencije za lekove. 

Te dve organizacije treba da napuste London kada se Britanija bude i formalno odvojila od EU što je predviđeno 2019. godine.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cena nafte raste neverovatnom brzinom

Cena fjučersa severnomorske nafte "brent" za isporuku u junu skočila je za 1,0 odsto na 74,23 dolara za barel u trgovanju na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa . Poslednji put kada je "brent" dos...

19.04.2018. 13:46 Tanjug Detaljnije

Dolarski indeks trgovao na 89,49 poena

Američki dolar je zadržao dobitke nakon uspona sa tronedeljnog minimuma. Jenjavanje bojazni od trgovinskog rata ponovo je podstaklo tražnju za rizičnijom imovinom među investitorima.  Dolarski in...

19.04.2018. 10:07 B92 Detaljnije