Radnici Amazona u Nemačkoj i Italiji pozvali na štrajk

24.11.2017. 11:21 0
Radnici žele da privuku pažnji na loše uslove rada Radnici žele da privuku pažnji na loše uslove rada

Radnici Amazona u Nemačkoj i Italiji pozvali su na štrajk da bi skrenuli pažnju na svoje uslove rada povodom Crnog petka, dana ogromnih popusta na koji stiže rekordan broj porudžbina iz celog sveta.

"To je za nas najbolji dan da izvršimo pritisak na poslodavca koji nas godinama ignoriše, a problemi zaposlenih, posebno zdravstveni, česti su u Nemačkoj kao i u ostatku sveta", rekao je portparol glavnog nemačkog sindikata u uslužnim delatnostima Tomas Fos.

U Nemačkoj se poziv na štrajk odnosi na šest Amazonovih lokacija, ali je Fos naveo da to "nažalost neće dovesti do potpune paralize" nemačkih porudžbina. Sindikat okuplja oko 35 odsto zaposlenih u Amazonu Nemačka i zahteva primenu prvog kolektivnog ugovora sa američkim gigantom, fokusiranog na zdravlje zaposlenih. 

"Amazon se igra sa zdravljem svojih radnika, pritiska ih da rade više za manje vremena a ocene učinka i nadzor su stalni, dok je vreme za oporavak nedovoljno", saopštio je sindikat.

U Italiji su radnici distributivnog centra u Kastel San Đovaniju danas štrajkovali. Menadžment Amazona Italija izneo je uveravanja da ostaju "fokusirani na cilj što skorije isporuke klijentima na 'crni petak' i narednih dana". 

"Održavamo kontakte sa predstavnicima zaposlenih i sindikatima a zaposlene ohrabrujemo da komentare, pitanja i brige iznesu vođi tima", navodi se u saopštenju. 

Francuski sindikat CGT se nije pridružio štrajku. 

Prošlogodišnji "crni petak" je u SAD oborio rekord u onlajn prodaji sa zarađenih tri milijarde dolara.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cena nafte raste neverovatnom brzinom

Cena fjučersa severnomorske nafte "brent" za isporuku u junu skočila je za 1,0 odsto na 74,23 dolara za barel u trgovanju na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa . Poslednji put kada je "brent" dos...

19.04.2018. 13:46 Tanjug Detaljnije

Dolarski indeks trgovao na 89,49 poena

Američki dolar je zadržao dobitke nakon uspona sa tronedeljnog minimuma. Jenjavanje bojazni od trgovinskog rata ponovo je podstaklo tražnju za rizičnijom imovinom među investitorima.  Dolarski in...

19.04.2018. 10:07 B92 Detaljnije