Rotšild: Svet živi u finansijskom ekperimentu koji vrše centralne banke

17.08.2016. 09:28 1
Lord Džejkob Rotšild  rukovodilac fonda RIT Kapital partners Lord Džejkob Rotšild rukovodilac fonda RIT Kapital partners

Svet već nekoliko godina živi u finansijskom eksperimentu koji vrše centralne banke - besomučno se štampaju rekordna novčana sredstva, dok se kamate spuštaju do istorijskog minimuma, navodi u pismu klijentima rukovodilac fonda "RIT Kapital partners" lord Džejkob Rotšild.

Kako upozorava, šefovi centralnih banki nastavljaju najveći monetarni eksperiment u istoriji, a posledice ultraniskih kamata se ne mogu predvideti. 

Monetarno pumpanje, prema njegovim rečima, povlači za sobom porast cena akcija oko tri puta od 2008. godine na američkom tržištu i državnih obveznica, preneo je Sputnjik. 

"U ovom eksperimentu stran je realni sektor ekonomije, iako šefovi svetskih centralnih banaka kao glavni cilj navode njegovu obnovu", poručuje Rotšild.

Skoro sve vrste investicija su porasle monetarnim prilivom, kaže on.

Međutim, kako ističe, ekonomski rast ostaje anemičan, potražnja slaba, a u mnogim razvijenim zemljama vidi se deficit.

Šef "RIT Kapitala" konstatuje pogoršanje geopolitičke situacije na planeti - bliskoistočni konflikt dugo će ostati nerešen, a istovremeno se usporava druga po veličini ekonomija sveta — kineska.

Rotšild u ovim uslovima savetuje pre svega da se čuva kapital dok traganje za mogućnostima njegovog umnožavanja treba da ode u drugi plan.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Mladen Popović 17.08.2016. 14:09:35

    Poštovani učesnici teme, Znam šta se krije iza štampanja novca i obaranja kamata u centralnim bankama, ali ne znam koliko je potrebno vremena da se za njega kupi najvažnija roba-energija. Dokle se stiglo, teško je reći – javno se ne priča. Ne treba da nas to toliko interesuje, ali ono što ne treba nadalje da se uradi je: prodaja energetskih postrojenja sa čistom tehnologijom jednom, dvojici ili trojici akcionara, bez obzira da li su oni strani ili domaći državljani. U akcionarstvo, kupovinu, ili izgradnju postrojenja treba uključiti četvrtinu stanovništva jedne zemlje, kako bi pokrili dve trećine vrednosti postrojenja i NE TREBA ŽURITI. Jednu trećinu vrednosti postrojenja, akcionarski, bi morala uzeti Država i samostalni privatnici. Ovakav pristup treba primeniti na velike elektrane; time, jednim delom, zašititi: ekonomske interese građana i domaću valutu. Objašnjenje ovakvog pristupa možete videti na donjem linku. Svima- srdačan pozdrav i dobro zdravlje, dipl. maš. inž. Mladen popović. https://gradiuinflaciji.wordpress.com/

Ostale vesti

Epl će platiti oko 38 milijardi dolara poreza

Američki tehnološki div Epl platiće oko 38 milijardi dolara poreza na otprilike 250 milijardi dolara novčanih rezervi koje drži van SAD, prenosi portal Seebiz. Očekuje se da će taj iznos biti najv...

18.01.2018. 14:07 Seebiz Detaljnije

Vrednost Bitkoina pala ispod 10.000 dolara

Vrednost Bitkoina pala je ispod 10.000 dolara u sredu ujutro, prvi put posle novembra. Vrednost kriptovalute je u padu 12 odsto za poslednjih 24 časa prema podacima CoinDeska, prenose američki med...

17.01.2018. 16:47 Detaljnije