Rotšild: Svet živi u finansijskom ekperimentu koji vrše centralne banke

17.08.2016. 09:28 1
Lord Džejkob Rotšild  rukovodilac fonda RIT Kapital partners Lord Džejkob Rotšild rukovodilac fonda RIT Kapital partners

Svet već nekoliko godina živi u finansijskom eksperimentu koji vrše centralne banke - besomučno se štampaju rekordna novčana sredstva, dok se kamate spuštaju do istorijskog minimuma, navodi u pismu klijentima rukovodilac fonda "RIT Kapital partners" lord Džejkob Rotšild.

Kako upozorava, šefovi centralnih banki nastavljaju najveći monetarni eksperiment u istoriji, a posledice ultraniskih kamata se ne mogu predvideti. 

Monetarno pumpanje, prema njegovim rečima, povlači za sobom porast cena akcija oko tri puta od 2008. godine na američkom tržištu i državnih obveznica, preneo je Sputnjik. 

"U ovom eksperimentu stran je realni sektor ekonomije, iako šefovi svetskih centralnih banaka kao glavni cilj navode njegovu obnovu", poručuje Rotšild.

Skoro sve vrste investicija su porasle monetarnim prilivom, kaže on.

Međutim, kako ističe, ekonomski rast ostaje anemičan, potražnja slaba, a u mnogim razvijenim zemljama vidi se deficit.

Šef "RIT Kapitala" konstatuje pogoršanje geopolitičke situacije na planeti - bliskoistočni konflikt dugo će ostati nerešen, a istovremeno se usporava druga po veličini ekonomija sveta — kineska.

Rotšild u ovim uslovima savetuje pre svega da se čuva kapital dok traganje za mogućnostima njegovog umnožavanja treba da ode u drugi plan.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Mladen Popović 17.08.2016. 14:09:35

    Poštovani učesnici teme, Znam šta se krije iza štampanja novca i obaranja kamata u centralnim bankama, ali ne znam koliko je potrebno vremena da se za njega kupi najvažnija roba-energija. Dokle se stiglo, teško je reći – javno se ne priča. Ne treba da nas to toliko interesuje, ali ono što ne treba nadalje da se uradi je: prodaja energetskih postrojenja sa čistom tehnologijom jednom, dvojici ili trojici akcionara, bez obzira da li su oni strani ili domaći državljani. U akcionarstvo, kupovinu, ili izgradnju postrojenja treba uključiti četvrtinu stanovništva jedne zemlje, kako bi pokrili dve trećine vrednosti postrojenja i NE TREBA ŽURITI. Jednu trećinu vrednosti postrojenja, akcionarski, bi morala uzeti Država i samostalni privatnici. Ovakav pristup treba primeniti na velike elektrane; time, jednim delom, zašititi: ekonomske interese građana i domaću valutu. Objašnjenje ovakvog pristupa možete videti na donjem linku. Svima- srdačan pozdrav i dobro zdravlje, dipl. maš. inž. Mladen popović. https://gradiuinflaciji.wordpress.com/

Ostale vesti

Kome je osnivač Ikea ostavio svoje bogatstvo?

Osnivač kompanije Ikea Ingvar Kamprad preminuo je 27. januara. Iza sebe je ostavio najvećeg svetskog proizvođača nameštaja, tri sina i poprilično bogatstva. A možda vas zanima i ko će sve to nasle...

22.03.2018. 12:20 B92 Detaljnije