Singenta postigla nagodbu "tešku" 1,5 milijardi dolara u sporu

13.03.2018. 14:39 B92 0
Tužitelji su okrivili Singentu za gubitak izvoznih prihoda u Kini Tužitelji su okrivili Singentu za gubitak izvoznih prihoda u Kini

Kompanija Singenta postigla je nagodbu "tešku" 1,5 milijardi dolara u sporu po kolektivnoj tužbi koju je u SAD podnelo desetine hiljada farmera.

Oni su tužili švajcarskog giganta u agrobiznisu zbog genetski modifikovanog semena kukuruza.

U parnicama pred državnim i saveznim sudovima, tužitelji su okrivili Singentu za gubitak izvoznih prihoda u Kini jer je kompanija uvela modifikovana semena kukuruza tipa "Viptera" i "Duracade" na američko tržište u poljoprivrednoj sezoni 2011, znatno pre nego što je Peking odobrio uvoz GMO kukuruza 2014. godine, javlja agencija AP.

Tužitelji su naveli da ih je odluka Singente lišila pristupa velikom kineskom tržištu kukuruza i izazvala višegodišnji pad cene, jer su u kineskim lukama odbijani brodski tovari s kukuruzom koji je na testiranjima bio GMO pozitivan.

Sudsku nagodbu mora da odobri savezni sudija u Kanzasu. Nagodba ne uključuje izvoznike kao što su kompanije Kargil i ADM, koje takođe tuže Singentu.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Kako je Soros upravo pomogao Ilonu Masku

Milijarder Džordž Soros, odnosno njegov investicioni fond kupio je udeo u obveznicama kompanija Tesla Inc. Tako je Soros, ovom električnom proizvođaču automobila, prvenstveno njegovom šefu Ilonu M...

17.05.2018. 08:52 B92 Detaljnije