Slovački premijer odradio noćnu smenu na traci u fabrici sa radnicima koji traže veće plate

27.11.2017. 10:58 Capital 0
Robert Fico, se solidarisao sa radnicima Robert Fico, se solidarisao sa radnicima

Slovački premijer Robert Fico radio je noćnu smenu na proizvodnoj traci u fabrici severno od Bratislave u znak solidarnosti sa radnicima koji traže veće plate.

Fico je to uradio nakon što su nemački investitori koje predstavlja nemačko-slovačka Komora za industriju i trgovinu protestovali prošle nedelje zbog novog Nacrta o platama čije uvođenje planira slovačka Vlada za veće nadoknade za noćni rad.

Prema Nacrtu zakona koji su predložile Ficove Socijaldemokrate za svaki sat noćnog rada bilo bi dodato po 1,4 evra. Trenutno, radnici noćne smene dobijaju samo 50 centi za sat noćnog rada. 

Prema planiranom Nacrtu zakona, rad nedeljom bio bi plaćen 100 odsto, a ne 50 odsto od dogovorene satnice.

"Postoji mogućnost da bi jedan od najjačih konkurentnih prednosti u Slovačkoj, fleksibilan i relativno ekonomski pogodan rad u smenama tokom noći i vikenda mogao nestati jednim udarom pera", navodi se u saopštenju nemačko-slovačke Komore. 

Slovačko udruženje poslodavaca "PAS" pridružilo se protestu Nemaca. 

Slovačka je jedna od članica EU sa najnižim platama u koje firme iz EU otvaraju svoja postrojenja.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cena nafte raste neverovatnom brzinom

Cena fjučersa severnomorske nafte "brent" za isporuku u junu skočila je za 1,0 odsto na 74,23 dolara za barel u trgovanju na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa . Poslednji put kada je "brent" dos...

19.04.2018. 13:46 Tanjug Detaljnije

Dolarski indeks trgovao na 89,49 poena

Američki dolar je zadržao dobitke nakon uspona sa tronedeljnog minimuma. Jenjavanje bojazni od trgovinskog rata ponovo je podstaklo tražnju za rizičnijom imovinom među investitorima.  Dolarski in...

19.04.2018. 10:07 B92 Detaljnije