Tajlanđanka Kimlun Jinakul diplomirala u 91 godini

09.08.2017. 16:45 Hina 0
Nikad nije kasno za diplomu Nikad nije kasno za diplomu

Devedesetjednogodišnja žena postala je najstarija studentkinja na Tajlandu koja je diplomirala, a diplomu joj je uručio kralj Maha Vađiralongkorn na tajlandskom fakultetu.

U pratnji svoje porodice, Kimlun Jinakul putovala je više od 700 kilometara iz severne pokrajine Fajaoa do univerziteta Sukotai Tamatirat, nedaleko od Bangkoka, kako bi primila svoju diplomu iz ekologije.

"Oduvek mi je bio san da nastavim studije", rekla je Jinakul za lokalnu televiziju Thai PBS i dodala da je završila srednju školu ali da nije mogla da nastavi školovanje jer su njeni roditelji bili siromašni.

"Kad sam bila mlada, imala sam dobre ocene. Uvek sam uživala u čitanju. Čak sam kupila udžbenike da se sama obrazujem kako bih mogla da pomognem deci u pisanju domaćih zadataka", rekla je.

Jinakul je kazala da je odlučila da nastavi školovanje 2011. godine, kad su njena deca i unuci stekli fakultetska obrazovanja i našli pristojne poslove.

"Nikad nije kasno za učenje", rekla je.

"Vrlo je odlučna osoba", rekao je Bum Juasiripakdi, jedan od Kimluninih unuka i dodao:Svi smo joj pružili podršku pazeći pritom da je u dobrom zdravstvenom stanju.

Na fakultetu su rekli da Jinakul nije imala nikakav poseban tretman u uslovima školovanja.

Zapravo, pala je polovinu ispita i morala je da ponavlja nekoliko puta.

"Međutim, fakultet mi je ipak dao puno pogodnosti", dodala je Kimlun. "Smestili su me u sobe u prizemlju kako ne bih morala da se penjem uz stepenice".

Ovaj fakultet je prvi na Tajlandu koji je ponudio dopisne studije za starije osobe. Upisalo se gotovo 200 ljudi starijih od 60 godina.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cene nafte su u porastu

Indeksi na evropskim berzama su u blagom padu dok su na azijskim ostvareni dobici posle prošlonedeljnog rasta na Vol stritu. Solidne zarade korporacija i drugi pozitivni pokazatelji smanjili su ne...

19.02.2018. 14:14 Beta Detaljnije

Kalašnjikov postao privatna kompanija

Ruski proizvođač oružja Kalašnjikov od sada je većinski u rukama privatnih investitora, saopštila je ta kompanija, javila je agencija AFP. Državna firma Rostek (Rostec) saopštila je da je smanjila...

16.02.2018. 09:09 Detaljnije