Turske vlasti hapse američke diplomate

09.10.2017. 16:42 Tanjug 0
Turska izdala nalog za hapšenje radnika američkog konzulata Turska izdala nalog za hapšenje radnika američkog konzulata

Turske vlasti izdale su danas nalog za hapšenje još jednog radnika američkog konzulata, javili su turski mediji.

NTV navodi da bezbednosni zvaničnici još tragaju za tim radnikom, a da njegovu suprugu i dete ispituje policija. Razlog za izdavanje naloga za privođenje zasad nije poznat, preneo je Rojters.

Britanska agencija napominje da se sve odigrava nakon što je misija SAD u Turskoj saopštila u nedelju da je obustavila rad svih službi za izdavanje neimigrantskih viza u svim američkim diplomatskim objektima u Turskoj, a kao razlog je navela da mora da "preispita" posvećenost Turske bezbednosti američkog diplomatskog osoblja. 

AP napominje da je Misija SAD ovu odluku donela nakon nedavnog hapšenja jednog člana osoblja američkog konzulata u Turskoj. 

Nedavni događaji primorali su vladu SAD da preispita posvećenost turske vlade bezbednosti američke misije i njenog osoblja, saopštila je Misija SAD u Ankari. Turska je recipročnim merama odgovorila na tu odluku. 

Ambasada Turske u Vašingtonu je saopštila da će obustaviti izdavanje neimigrantskih viza Amerikancima, a agencija AFP navodi da su te restrikcije još oštrije jer se odnose na "vize u pasošima, kao i e-vize i vize koje se dobijaju na granici", a ne samo na one koje se izdaju u diplomatskim predstavništvima u SAD. 

Početkom prošle nedelje član osoblja američkog konzulata u Istanbulu uhapšen je na osnovu optužbi da je povezan sa muslimanskim sveštenikom Fetulahom Gulenom, koji godinama živi u egzilu u SAD, a koga Ankara okrivljuje za prošlogodišnji neuspeli pokušaj puča. 

Vašington je hapšenje člana američke diplomatske misije osudio kao neosnovano i štetno po veze između dve saveznice u NATO-u, podseća britanska agencija.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Vrednost Bitkoina pala ispod 10.000 dolara

Vrednost Bitkoina pala je ispod 10.000 dolara u sredu ujutro, prvi put posle novembra. Vrednost kriptovalute je u padu 12 odsto za poslednjih 24 časa prema podacima CoinDeska, prenose američki med...

17.01.2018. 16:47 Detaljnije