U Parizu počeo samit svetskih lidera o klimatskim promenama

12.12.2017. 11:12 Beta 0
Skup se održava na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona Skup se održava na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona

U Parizu je počeo samit o klimatskim promenama na kojem svetski lideri raspravljaju o investicijama i finansiranju projekata u borbi protiv globalnog zagrevanja, javila je agencija AP.

Samit "Jedna planeta" otvorio je premijer Fidžija Frank Bainimarama, koji je rekao da treba pojednostaviti nadgledanje tehnologije za praćenje klimatskih promena, dok je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian rekao da je cilj samita ulaganje dodatnih napora za smanjene emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

Skup se održava na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona, posle američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma protiv globalnog zagrevanja, koji je pre dve godine usvojen takođe u Parizu.

Skupu prisustvuje nekoliko desetina svetskih lidera, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na skupu su, između ostalih, predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto, marokanski kralj Muhamed VI, kao i predsednici afričkih zemalja i ostrva koji su ugroženi klimatskim promenema. Na samitu su i predsednik Evropske komisije Žank-Klod Junker i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

SAD će predstavljati zvaničnik ambasade u Parizu, pošto Tramp nije pozvan na skup.

Makron je pre samita rekao da to nije skup o donacijama, već da na njemu treba da se donesu konkretna rešenja s projektima na terenu.

Nekoliko stotina aktivista za zaštitu životne sredine okupilo se ispred zgrade u kojoj se održava skup.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Dolar je oslabio za 0,1 procenat

Dolar je oslabio za 0,1 procenat u odnosu na korpu valuta, na 89,710 poena. Međutim, i dalje je iznad jednomesečnog minimuma od 89,396 poena koji je zabeležen na početku trgovanja u Londonu, nakon...

23.03.2018. 11:24 B92 Detaljnije