U Turskoj danas počinje suđenje tursko-nemačkoj novinarki Mešale Tolu

11.10.2017. 11:18 Dojče Vele (DW) 0
Mešale Tolu je u zatvoru sa svojim trogodišnjim sinom Mešale Tolu je u zatvoru sa svojim trogodišnjim sinom

U Turskoj je 6. maja uhapšena nemačka novinarka i prevoditeljka Mešale Tolu. Optužnica je tereti za pripadnost terorističkoj organizaciji, kao i za terorističku propagandu. Sa svojim trogodišnjim sinom Serkanom, Mešale Tolu nalazi se u ženskom zatvoru u mestu Bakirkoj. 

Dojče vele (DW) je razgovarao s njenom advokaticom Ezgi Gungordu o toku suđenja, dokazima protiv nje, ali i o situaciji u zatvoru.

DW: Kada je i pod kojom optužbom uhapšena Mešale Tolu?

Ezgi Gungordu: Toluova je uhapšena 30. aprila u jednoj raciji, da bi je 6. maja suočili sa optužnicom da je članica naoružane terorističke organizacije i da širi terorističku propagandu. Već pet i po meseci nalazi se u istražnom zatvoru. Mešale Tolu radila je za novinsku agenciju ETHA kao reporterka i prevoditeljka. Ona se ne može dovesti u vezu ni sa kakvim oružanim napadom. Ali to što je članica Socijalističke partije potlačenih (ESP) ocenjuje se kao članstvo u terorističkoj organizaciji. Mislimo da se ovde radi o gušenju slobodnog novinarstva.

Na čemu se zasniva optužnica protiv Mešale Tolu?

Mešale Tolu optužena je da je članica Marksističko-lenjinističke partije (MLKP). Kao dokaz se navodi to što je prisustvovala sahrani članova MLKP Jeliza Erbaja, Širina Otera, Sufija Nejata Agırnaslija i Ivani Hofman, koji su poginuli u Siriji. Postoje i slike Mešale Tolu koja je od 17. do 25. decembra 2013. prisustvovala protestima protiv korupcije u vladi. U njenom stanu pronađen je jedan primerak publikacije Marksističko-lenjinistička teorija. To se ocenjuje kao dokaz za članstvo u istoimenoj partiji. Pritom taj časopis nije zabranjen. Mešale Tolu je novinarka, ona bi smela kod sebe u kući da ima i časopis neke zabranjene organizacije, ako joj je to potrebno za istraživanje neke teme.

U optužnici se navode izjave anonimnog svedoka. Kakav je njihov sadržaj?

Anonimni svedok za Mešale Tolu kaže: Ne poznajem tu osobu po imenu, ali ona je deo mesnog ogranka MLKP u četvrti Gazi. Osim toga, ona je učestvovala na manifestacijama koje je organizovao ženski ogranak te stranke pod nazivom SKM. Svedok je to izjavio još 2015. Tada zbog toga nije pokrenuta istraga protiv Mešale Tolu, ali je 2017. ona na osnovu te izjave uhapšena i odvedena u istražni zatvor. Anonimni svedok najpre kaže: Ne poznajem je, a istovremeno tvrdi da je članica terorističke organizacije. Mislimo da te izjave anonimnih svedoka služe kako bi popunili dosije i kako bi delovao uverljivije.

Kako vi kao braniteljka Mešale Tolu ocenjujete njenu optužnicu?

Evropski sud za ljudska prava kaže da ljudi smeju da organizuju sahranu ili da prisustvuju sahrani, bez obzira na to o kojoj se osobi radi. To znači da ovde nema nikakvog zločina ili nedozvoljenih radnji. Optužnica je nezakonita jer se radi o preuzimanju policijskog izveštaja jedan prema jedan. U optužnici na 118 stranica samo je jednu stranicu napisalo Tužilaštvo. Ostatak se bavi istorijom MLKP, ali i definisanjem novinske agencije ETHA i Socijalističke partije potlačenih ESP. Tu nema nijednog jedinog dokaza da je Toluova učestvovala na mitingu Marksističko-lenjinističke partije MLKP.

Kakve se kazna traži za Toluovu i druge uhapšene?

Traži se zatvorska kazna od deset godina. Sudska parnica održava se 11. i 12. oktobra u Silivri. Prvog dana će se svako od njih pojedinačno da se brani, a drugog dana govoriće njihovi advokati. Druge osobe koje će biti sa Mešale Tolu u sudnici, optužene su da su nosile zastavu ESP ili delile reklamni materijal. U centru pažnje optužnice je novinska agencija ETHA. Pri tom ne postoji nijedna presuda po kojoj je ETHA novinski organ odnosno agencija jedne terorističke organizacije.

Da li je Mešale Tolu imala kontak s nemačkom ambasadom ili konzularnim predstavništvom?

Nemački ambasador Martin Erdman posetio je Toluovu krajem avgusta u zatvoru u Bakirkoju. I mi advokati smo u stalnom kontaktu sa Konzulatom SR Nemačke. Njihov predstavnik prisustvovaće procesu 11. i 12. oktobra. S obzirom na to da je Mešale Tolu nemačka državljanka, nema zahteva za izručenjem. Nemački službenici smatraju da je njihov zadatak trenutno da prate proces.

Kakvi su uslovi života u zatvoru?

Ona ostaje u zatvoru Bakirkoju, koji je nešto bolji u odnosu na zatvor Silivri. Ona je sa svojim trogodišnjim sinom Serkanom u ćeliji zajedno sa još deset osoba. To je i najvažnija stavka za nas. Tražimo od sudije da posebno bude osetljiv po tom pitanju. Serkan je u uzrastu kada deca kreću u obdanište, ali on međutim živi sa svojom majkom u zatvoru. Njegov otac je jedan od 18 uhapšenih. Porodica Mešale Tolu živi u Nemačkoj. Podneli smo molbu sudu da se Mešale Tolu brani sa slobode, ali nismo dobili nikakvu pozitivnu reakciju suda.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cene nafte su u porastu

Indeksi na evropskim berzama su u blagom padu dok su na azijskim ostvareni dobici posle prošlonedeljnog rasta na Vol stritu. Solidne zarade korporacija i drugi pozitivni pokazatelji smanjili su ne...

19.02.2018. 14:14 Beta Detaljnije

Kalašnjikov postao privatna kompanija

Ruski proizvođač oružja Kalašnjikov od sada je većinski u rukama privatnih investitora, saopštila je ta kompanija, javila je agencija AFP. Državna firma Rostek (Rostec) saopštila je da je smanjila...

16.02.2018. 09:09 Detaljnije