Uhapšen generalni direktor Folksvagena zbog velike prevare te kompanije

09.01.2017. 14:12 Capital.Ba 0
Folksvagen je lažno očitavao nivo emisije štetnih gasova Folksvagen je lažno očitavao nivo emisije štetnih gasova

Pripadnici Federalnog istražnog biroa uhapsili su izvršnog direktora Folksvagena Olivera Šmita zbog prevare lažnog očitavanja nivoa emisije štetnih gasova.

Njujork tajms piše da je Šmit bio na čelu kancelarije Folksvagena o regulatornoj usaglašenosti u SAD od 2014. do marta 2015. godine.

List navodi da će protiv Šmita optužnica biti podneta u Detroitu, nakon hapšenja ovog vikenda. 

Prema pisanju Njujork tajmsa, ovim se krivična istraga prebacuje u izvršne krugove. 

U septembru 2015. godine, Folksvagen se našao usred javnog skandala kada je američka Agencija za zaštitu čovekove okoline (EPA) optužila nemačku kompaniju da koristi softver da falsifikuje rezultate testova emisija štetnih gasova za automobile za dizel-motorom. 

Istog meseca, inženjer Folksvagena Džejms Lijang izjasnio se krivim po optužnici za prevaru, priznajući da je varao na testovima emisije štetnih gasova nameštanjem softvera. 

Folksvagen je priznao da je u 11 miliona njihovih vozila ugrađen sporni softver.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cena nafte raste neverovatnom brzinom

Cena fjučersa severnomorske nafte "brent" za isporuku u junu skočila je za 1,0 odsto na 74,23 dolara za barel u trgovanju na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa . Poslednji put kada je "brent" dos...

19.04.2018. 13:46 Tanjug Detaljnije

Dolarski indeks trgovao na 89,49 poena

Američki dolar je zadržao dobitke nakon uspona sa tronedeljnog minimuma. Jenjavanje bojazni od trgovinskog rata ponovo je podstaklo tražnju za rizičnijom imovinom među investitorima.  Dolarski in...

19.04.2018. 10:07 B92 Detaljnije