Vašington je u dometu nove severnokorejske rakete

01.12.2017. 11:10 Beta, AP 0
Kim Džong Unov najveći neprijatelj je Amerika Kim Džong Unov najveći neprijatelj je Amerika

Južnokorejska vojska navodi da je nova severnokorejska interkontinentalna raketa (ICBM) potencijalno sposobna da pogodi mete udaljene 13.000 kilometara kada se ispali pod operativnim uglom, što bi u okvir njenog dometa stavilo i Vašington.

Ministarstvo odbrane je poslanicima u Seulu danas saopštilo da nije poznato koliko je moćna raketa Hvasong-15 blizu upotrebljivosti u borbi. 

Navedeno je da su potrebne dodatne analize da bi se utvrdilo da li bi bojeva glava preživela ponovni ulazak u atmosferu, bila dobro navođena do mete i eksplodirala kako je predviđeno.  

Procena južnokorejske vojske je slična analizama koje su usledile nakon što je Pjongjang u sredu izveo novu raketnu probu, a fotografije i snimci lansiranja objavljeni u četvrtak.  

O tehnološkim izazovima koji stoje pred Severnom Korejom pre nego što obezbedi ICBM koji bi sa većom pouzdanošću mogao da pogodi kopno SAD, govori je i predsednik Južne Koreje Mun Džae-in.  

U telefonskom razgovoru s predsednikom SAD Donaldom Trampom, Mun je rekao da Pjongjang još nema usavršene tehnike za smanjivanje nuklearnog oružja da bi ona mogla da stanu na ICBM i prežive povratak u atmosferu.  

Ipak, naveo je Mun, "Hvasong-15" je svakako iskorak u raketnoj tehnologiji Severne Koreje pa je potreban jači međunarodni pritisak da bi se sprečilo dalje napredovanje.  

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje je saopštilo da "crvena linija" u usavršavanju severnokorejskog oružja još nije pređena. "Hvasong-15", lansiran u sredu, predstavlja najmoćniju severnokorejsku raketu do sada testiranu, a brojne analize se slažu da bi Pjongjang svoj cilj - arsenal nuklearnih projektila - mogao ostvariti do sredine sledeće godine.  

Prema rečima analitičara Majkla Elmana, čini se da "Hvasong-15" može da isporuči jednotonsku bojevu glavu na bilo koju tačku kopna SAD, a Severna Koreja je gotovo sigurna razvila nuklearnu bojevu glavu lakšu od 700 kilograma.  

Pjongjang je novi ICBM opisao kao "značajno moćniji" od prethodnika, rakete "Hvasong-14", i saopštio da je projektil leteo 950 kilometara na visini od 4,475 kilometara. Pao je u more relativno blizu Japana.  

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti