Vašington post: Protiv Donalda Trampa se zvanično vodi istraga zbog veza sa Rusijom

16.06.2017. 10:22 Radio Slobodna Evropa 0
Donald Tramp predsednik Sjedinjenih američkih država Donald Tramp predsednik Sjedinjenih američkih država

Američki specijalni tužilac Robert Miler istražuje da je li predsednik Donald Tramp nastojao zaustaviti pravdu pokušavajući da zataška deo istrage FBI-a o mogućem ruskom upletanju u predsedničke izbore 2016., a zatim otpuštajući direktora FBI-a, objavio je Vašington Post 14. juna, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pravni zastupnici predsednika Trampa odmah su negirali sve i osudili pisanje vašingtonskog dnevnika.

Tramp je na Tviteru reagovao na pisanje Washington Posta komentarom: 

"Izmislili su lažnu vezu sa ruskom pričom, nisu pronašli bilo kakav dokaz, tako da sada govore o opstrukciji pravde sa lažnom pričom. Lepo".

Neposredno nakon tog tvita, ruski predsednik Vladimir Putin ponovno je odbacio bilo kakvu umiešanost u američke izbore, te je ismejao svedočenje bivšeg direktora FBI-a.

Istraga o mogućoj opstrukciji pravde, što je kazneno delo u Sjedinjenim Državama, započela je nekoliko dana nakon što je Tramp otpustio obivšeg direktora FBI-a Džejmsa Komija, objavio je Post, pozivajući se na anonimne službene izvore.

To je velika prekretnica u istrazi koja je započela skoro pre godinu dana kada su se pojavili prvi znakovi ruske upletenosti u američke izbore nakon što su hakovanjem elektronske pošte Demokratske stranke u javnost počeli curiti mejlovi kandidatkinje te stranke Hillary Clinton.

Džejms Komi je prošle nedelje svedočeći pred senatskim odborom kazao kako veruje da je otpušten jer Tramp nije bio zadovoljan istraživanjem koje se odnosilo na rusku umešanost u izbore, a što je Tramp nazvao Lovom na veštice.

"Moje mišljenje je da sam otpušten zbog istrage o Rusiji", rekao je Komi. "Ja sam bio na neki način otpušten kako bi se promenio način na koji se provodi ta istraga."

Pod istragom je, piše Post i Trampov zahtev Komiju da odbaci istragu o ruskim vezama bivšeg savetnika za nacionalnu sigurnost Majkla Flina. Tramp je kasnije ponovio taj zahtev i drugim službenicima Bele kuće koji su bili uključeni u istragu.

Komi je svedočio da je smatrao da je Trampov zahtev da zaboravi istragu oko Flina bio "vrlo uznemirujući " i da očekuje da će Miler pomno ispitati je li to bilo kršenje pravde.

Trampova pravna ekipa brzo je osudila izveštaj u Vašington Postu.

"Curenje informacija o predsedniku iz FBI je "preterano, neoprostivo i nezakonito", izjavio je glasnogovornik Trumpovog pravnog tima Mark Koralo.

Ranije ove nedelje, mesec dana nakon što je Trump otpustio Komina, bliski saradnik predsednika izjavio je kako je Tramp razmišljao i o tome da otpusti i Milera, iako ga na čelo istrage o mogućem ruskom uplitanju u izbore imenovalo Ministarstvo pravde.

Nakon komentara izvršnog direktora Newsmax Media Christophera Ruddyja datog u intervjuu PBS-u, Bela kuća je negirala da Tramp ima bilo kakve planove za da otpusti Muellera, ali je upozoreno da on ima "pravo" to uraditi.

Premda je malo verojatno da će se aktuelni predsednik suočiti sa kaznenim progonom, opstrukcija pravde mogla bi biti osnov za njegov opoziv u Kongresu.

Neke demokrate u Kongresu zalažu se za opoziv Trampa, navodeći kao razlog opstrukciju pravde, ali bilo koji korak za pokretanje procesa opoziva ima i niz poteškoća jer ga treba odobriti Zastupnički dom Kongresa, kojeg kontrolišu Trumpovi kolege republikanci.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

SAD uvodi nove carine na uvoz automobila

Namera SAD da uvede nove carine na uvoz automobila je još jedan štetan udarac nemačkim ekonomskim odnosima sa SAD. To je izjavio predsednik Asocijacije privrednih komora Nemačke, Erik Švajcer. "T...

24.05.2018. 14:32 B92 Detaljnije

Dojče banka ukida hiljade radnih mesta

Nemačka Dojče banka saopštila je da ukida hiljade radnih mesta pošto nastoji da usmeri pažnju sa svog globalnog investicionog bankarskog poslovanja na evropsku bazu. Dojče banka je saopštila da će...

24.05.2018. 10:36 Beta Detaljnije

Američka Vekson grupa 'želi' dve deonice

Američka Vekson grupa zainteresovana je da gradi preostale dve deonice auto-puta od Mateševa - Andrijevica - Boljare, nezvanično saznaje Pobjeda. Memorandum o saradnji sa Vladom Crne Gore trebalo ...

24.05.2018. 09:01 B92 Detaljnije