VIDEO Španski arhitekta od stare cementare napravio remek delo umetnosti i izvor dobre zarade

17.07.2017. 08:03 EXPRESS.HR 0
Od ruševina fabrike napravio impresivni kompleks Od ruševina fabrike napravio impresivni kompleks

Ono što se činilo kao poslovno samoubistvo i ludački potez, postalo je remek delo umetnosti i izvor dobre zarade. 

A sve je počelo davne 1973. godine, kada se Rikardo Bofil automobilom vozio iz Barselone i ostao zapanjen videvši kako najstarija cementara u Španiji uništava okolinu.

Bila je to prava industrijska rugoba, sa najvećim dimnjakom u Španiji. Bofil je, međutim, u tom užasu uočio nešto posebno, čime je već tada pokazao da će jednog dana postati genije svoje profesije, jedan od najčuvenijih arhitekata i u svojoj domovini i u svetu. 

Fascinirale su ga skulpturalne karakteristike pojedinih elemenata industrijskog postrojenja. I tu se rodila ideja. Saznao je da će fabrika uskoro biti zatvorena i odlučio da je kupi i pretvori u nešto drugo. Takav potez bi mnogi nazvali poslovnim samoubistvom ili bar ludošću. 

Imao je 34 godine i 5.000 kvdratnih metara prostora na kome je počeo svoj životni projekt "La Fabrica". Znao je šta želi, pa se nije libio da dinamitom sruši ono što mu je smetalo, kao i da sadi eukaliptuse, palme i razne voćke po celom prostoru, a čak i po samoj građevini.

U objektima su vremenom počeli da se naziru prozori, stanovi, kancelarije i radni prostori, kuhinje, sobe, dnevni boravci... 

Na kraju, u renovirani objekat je preselio svoj projektni biro, a kompleks se čistom dizajnerskom magijom arhitekte pretvorio u nešto što se može najbliže opisati kao betonska verzija dvoraca iz neke bajkovite istorijske legende. 

Rikardo%20Bofil

NA SLICI: Rikardo Bofil danas ima 77 godina, a životni projekat je započeo u 34 godini

Rikardo Bofil danas ima 77 godina, monumentalna građevina izgleda impresivno, projekt se ispostavio kao sjajn biznis, osim što je reč o sjajnom umetničkom delu. 

Pojedini stambeni delovi sada nose imena "Abraxasova palata", "Arkade na jezeru" i "Antigonina četvrt". Projekt je zapravo postao Bofilovo životno delo, koja još uvek nije potpuno završeno...


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Nezaposlenost u Rusiji sve više raste

Broj nezaposlenih lica u Rusiji je u oktobru dostigao 3,86 miliona ili 5,1 odsto od ukupnog radno aktivnog stanovništva. Radi poređenja, u septembru 2017. godine je broj nezaposlenih iznosio 3,82 ...

21.11.2017. 12:26 Tanjug Detaljnije