Virtuelna valuta bitkoin izgubila četvrtinu svoje vrednosti

15.07.2017. 11:27 B92, Beta 0
Bitkoin doživeo veliki pad Bitkoin doživeo veliki pad

Virtuelna valuta bitkoin izgubila je četvrtinu svoje vrednosti posle spora oko toga kako izvesti veliko apgrejdovanje softvera.

I pored velikog pada, bitkoin vredi preko tri puta više nego pre godinu dana. Sada je na oko 2.300 dolara, dok je sredinom juna bio iznad 3.000 dolara.

Najpoznatija virtuelna valuta doživela je veliki pad koji bi mogao da eskalira u pravi krah, ali je moguće i da se ništa ne promeni, navodi Asošijetid pres. 

Budućnost bitkoina zavisi od toga da li oni koji ga održavaju mogu da se do kraja meseca dogovore o sprovođenju velikog apgrejdovanja softvera kako bi se povećali kapaciteti prenapregnute mreže. 

Nisu, međutim, svi saglasni. Neki među bitkoin "rudarima", odnosno ljudi koje dobijaju nagrade u virtuelnoj valuti za to što se njihovi kompjuteri koriste za složene matematičke operacije za overu transakcija, ne podržavaju te promene. Podela između "rudara" i onih koji koriste bitkoine, među kojima je dosta start-apova i nekoliko velikih kompanija, mogla bi da dovede do panike na tržištu bitkoina koje vredi oko 39 milijardi dolara. 

Bitkoin je digitalna valuta koja nije povezana ni za jednu banku ili vladu. Osnovna zamisao je da bitkoin niko ne može da kontroliše i da njime može nesmetano da se plaća, ali je to i njegova slabost - ako niko ne može da ga kontroliše, onda niko ne može ni da interveniše kako bi se sprečile prevelike oscilacije u vrednosti. 


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Epl će platiti oko 38 milijardi dolara poreza

Američki tehnološki div Epl platiće oko 38 milijardi dolara poreza na otprilike 250 milijardi dolara novčanih rezervi koje drži van SAD, prenosi portal Seebiz. Očekuje se da će taj iznos biti najv...

18.01.2018. 14:07 Seebiz Detaljnije

Vrednost Bitkoina pala ispod 10.000 dolara

Vrednost Bitkoina pala je ispod 10.000 dolara u sredu ujutro, prvi put posle novembra. Vrednost kriptovalute je u padu 12 odsto za poslednjih 24 časa prema podacima CoinDeska, prenose američki med...

17.01.2018. 16:47 Detaljnije