Vlada planira da otpiše dug prezaduženim građanima

19.06.2017. 06:41 Poslovni dnevnik 0
Građani debelo plaćaju kredite koje su uzeli od banaka Građani debelo plaćaju kredite koje su uzeli od banaka

Ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić, rekao je na koji način Vlada namerava da pomogne hiljadama blokiranih građana, a jedan od načina je i otpis duga.

Marić je istakao da treba preventivno reagovati, kako se ne bi nastavio rast broja blokiranih građana, te da treba promeniti određene zakonske ili podzakonske akte.

"Danas imate situacije da je čovek blokiran za 200 kuna i taj je dug narastao na 2.000 kuna. Razmišljamo i o promeni zakona. Međutim, ostaje ipak pitanje prošlosti, a imamo preko 330.000 blokirani, ukupni dug je preko 42 milijarde kuna", istakao je Marić. 

On smatra da sada treba da se reši problematika prošlosti. 

"Najavili smo u programu Vlade da ćemo se baviti problematikom otpisa i otpusta dugova, naročito onih manje vrednosti. Međutim, smatramo da ćemo time obuhvatiti veći broj ljudi, naročito onih koji su slabijeg socijalnog stanja. Međutim, to mora da bude i odgovoran pristup od strane Vlade, jer je pitanje kakvu poruku šaljete. Obveze i dugovi moraju da se završavaju, ali i recesija je učinila svoje te dobar deo ljudi nije ostao blokiran svojom nekakvom krivicom", kazao je Marić za RTL.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti