Vojska Zimbabvea: Predsednik Robert Mugabe i njegova žena su u pritvoru i bezbedni

15.11.2017. 10:21 Beta 0
Robert Mugabe je na meti evropskih i američkih sankcija zbog načina vladanja Robert Mugabe je na meti evropskih i američkih sankcija zbog načina vladanja

Vojska Zimbabvea saopštila je danas da su predsednik zemlje Robert Mugabe i njegova žena u pritvoru, ali da im je "bezbednost garantovana".

Akcije vojske, koja je zauzela državnu televiziju, izazvale su spekulacije da je reč o puču ali je vojska to demantovala.

"Samo smo se usmerili na kriminalce koji ga (Mugabea) okružuju. Očekujemo da se situacija vrati u normalu čim se naša misija završi. Uveravamo narod da su njegova ekselencija predsednik i njegova porodica živi i zdravi i da je njihova bezbednost zagarantovana", rekao je jedan general.

Vojnici u oklopnim transporterima su zauzeli položaje na ključnim tačkama u glavnom gradu Harareu. 

Portparol vojske je pozvao ostale snage bezbednosti da "sarađuju za dobro zemlje" i upozorio da će "na svaku provokaciju biti prikladno odgovoreno".

Tokom noći se čula pucnjava u blizini Mugabeove privatne rezidencije u Harareu, rekao je Frans presu jedan očevidac koji živi u blizini.

Načelnik Generalštaba vojske Konstantino Čivenga izjavio je posle nedavnog smenjivanja potpredsednika Emersona Mnangagve da bi vojska "mogla da interveniše ukoliko se nastavi čistka" u stranci predsednika.

Mugabeova stranka Zanu-PF potom je kritikovala Čivengu da se takva izjava može protumačiti kao "izdaja" osuđujući njegovu "želju da uzurpira mir i ohrabri pobunu".

Smenjeni potpredsednik Mangagva (75), čiji je nadimak "krokodil", već više nedelja je bio pod oštrim kritikama bliskih saradnika predsednika, među kojima je i prva dama Grejs Mugabe. Oni mu zameraju da je navodno izmislio da je u avgustu bio žrtva pokušaja trovanja.

U svetlu te krize, američka ambasada u Zimababveu kasno sinoć je preporučila svojim državljanima koji borave u toj zemlji da ne izlaze na ulice zbog "političke neizvesnosti".

Predsednik Mugabe, rođen 21. februara 1924. godine, bio je posle sticanja nezavisnosti Zimbabvea najpre premijer, od 1980. do 1987, a od te godine je šef države.

Kontroverznog predsednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Mugabe je zbog svog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Dolar je oslabio za 0,1 procenat

Dolar je oslabio za 0,1 procenat u odnosu na korpu valuta, na 89,710 poena. Međutim, i dalje je iznad jednomesečnog minimuma od 89,396 poena koji je zabeležen na početku trgovanja u Londonu, nakon...

23.03.2018. 11:24 B92 Detaljnije