Čadež: Efikasan statistički sistem donosi uštede i rasterećuje privrede

14.11.2017. 14:48 Beta 0
Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je u Beogradu da uspostavljanje efikasnog nacionalnog statističkog sistema, osim budžetskih ušteda donosi i rasterećenje privredi.

On je na prvom sastanku predstavnika institucija koji se bave statistikom ukazao i na značaj njihov rada za uspešno poslovanje privrede i njeno povezivanje sa svetom, saopštila je PKS.

"Bez pouzdanih, kvalitetnih i objedinjenih - povezanih baza podataka, uporedivih sa onima koje se koriste u svetu, država, poslovne asocijacije, privreda, i investitori, ne mogu ozbiljno da prate kretanja i planiraju poslovanje" rekao je Čadež.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je istakao da je dobra saradnja svih u društvu preduslov za uspešno funkcionisanje sistema statistike.

On je ukazao i na značaj, odgovornost i izazove zvanične statistike u procesu EU integracija.

Na skupu su predstavljena i dva projekta - Informacioni sistem eZUP, odnosno alat za elektronsku razmenu podataka svih organa javne uprave i Portal otvorenih podataka.

Projekat eZUP je veliki korak na uvođenju moderne elektronske uprave u Srbiji koja je osnov efikasne i transparentne javne uprave, navodi se u saopštenju. 

Portal otvorenih podataka predstavlja mesto na kome se objavljuju informacije o skupovima otvorenih podataka, koje objavljuju državni organi.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti