Četvorica radnika 'Goše' jutros započela štrajka glađu

17.07.2017. 19:45 M. Đorđević - Blic 0
Fabrika šinskih vozila Goša Fabrika šinskih vozila Goša

Četvorica radnika Fabrike šinskih vozila Goša jutros su započela štrajka glađu, piše BLIC.

Kako kažu, to je vapaj očajnika, jer posle 115 dana obustave rada ništa nisu postigli, ni jedan od problema koji su doveli do štrajka nije ni počeo da se rešava.

"Jedino što čujemo, i od poslodavca i od države, jeste: krenite da radite pa će problemi početi da se rešavaju. A iz ministarstava, za rad i privredu, niko ne može da nam kaže da li će fabrika nastaviti da radi u okviru zakonskih normativa, da li će nam uplaćivati doprinose, poreze, ili će nastaviti kao do sada u poslednjih pet-šest godina. Samo: počnite da radite, krenite s poslom. Pa, ko ima pravo da od ljudi traži da počnu da rade bez para?", pita se Bojan Đorđević iz štrajkačkog odbora.

U štrajku glađu je i predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujčić, a bilo je mnogo više onih koji su se prijavili da se ovoj četvorici pridruže, ali je postignut dogovor da nema potrebe da svi odjednom započnu štrajk.

Osim toga, objašnjava Đorđević, više njih koji su prijavili već je narušenog zdravlja tako da bi prestanak uzimanja hrane mogao dodatno da im pogorša stanje. 

"Za sada se zna da će ova četvorica ostati u fabrici, a o eventualnim daljim koracima i povećanju broja štrajkača glađu razgovaraće se u zavisnosti od toga kako se situacija bude odvijala".

Radnici Goše, podsetimo, postigli su dogovor sa novim poslodavcem da im se zaostali dug, u proseku između 600 i 700 hiljada po zaposlenom, isplati u 16 rata, ali je to ostalo mrtvo slovo na papiru. 

Nije isplaćena ni jedna rata, čak ni obećana pomoć u celosti, umesto po 100 hiljada dinara dobili su 70, a od 25. maja nisu dobili ni dinar.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti