Banke u Srbiji povećavaju naknade za vođenje tekućih računa za 30 do 40 odsto

16.07.2017. 06:36 Slađana Gavrić-Blic 0
Banke samo smišljaju kako da uzmu što više novca Banke samo smišljaju kako da uzmu što više novca

Banke u Srbiji povećavaju naknade za vođenje tekućih računa klijenata, i to za 30 do 40 odsto, saznaje Blic.

S obzirom na to da je sada prosečan iznos za mesečno održavanje tekućeg računa 150, nova cena ove usluge dostići će skoro 200 dinara. Kada se na to dodaju elektronsko i telefonsko bankarstvo, korišćenje kartica ili čekova, trajni nalog, SMS obaveštenja... održavanje će poskupeti sa prosečnih 250 na oko 350 dinara. 

Zanimljivo je da pojedine banke čak uvode i nove vrste tekućih računa, a za njihovo održavanje naplaćivaće i čitavih 400 dinara mesečno.

Naime, jedna od vodećih banaka u Srbiji poslala je obaveštenje klijentima da će od septembra podići cenu održavanja računa. U obrazloženju su naveli da na to utiču i promene na finansijskom tržištu.

"Banka je usvojila nove tarife koje će početi da se primenjuju od 15. septembra", navodi se u mejlu koji su dobili klijenti.

Kod ove banke je održavanje tekućeg računa iznosilo 125 dinara, a po novom cenovniku će biti 195, što je čak 44 odsto više! U još nekoliko banaka potvrdili su nam da uskoro menjaju naknade.

"U toku je priprema novih tarifa naknada, a očekujemo da one počnu da se primenjuju u avgustu", nezvanično su nam rekli u toj banci.

S druge strane, neke banke su uvele nove usluge. U jednoj velikoj banci kažu da se naknade za vođenje nove usluge, tzv. set tekućeg računa, razlikuju u zavisnosti od tipa odabranog seta.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti