Direktor Visoke medicinske škole traži da se studenti obaraju da bi škola imala više para

12.01.2017. 13:11 0
Direktor traži da se smanji prolaznost na ispitima Direktor traži da se smanji prolaznost na ispitima

Veoma "neobična" inicijativa direktora Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji Dragoslava Ilića izazvala je oštre reakcije studenata te ustanove, dok ministar prosvete ukazuje na autonomiju škole koja je iznad svega, te dodaje da prosvetna inspekcija trenutno proverava "otkud stopostotna prolaznost na ispitima".

Direktor Ilić je, naime, u pismu, u koje je Tanjug imao uvid, "najuljubaznije" zamolio profesore Slobodana Sekulovića, Ljiljanu Antić, Biljanu Balov i Milu Despotović da u ovom ispitnom roku poštre kriterijume i za 20 do 30 odsto smanje prolaznost.

"Ako ovako ostane biće vam smanjene plate", poručio je Ilić.

Ovakav naum objasnio je činjenicom da je uzalud dobar učinak pri upisu, kad se taj novac zatim odliva "zbog mnogo velike prolaznosti studenata".

Njegov zahtev, kako kaže, ne znači da profesori treba namerno da obaraju, tačnije, on na tome ne insistira.

Podseća zatim u pismu da su studenti koji su položili sve ispite i imaju 60 ESPB ostvarili preduslove da dalje ne plaćaju školarinu, što, kako konstatuje, školu mnogo košta, pa on zato profesore upozorava da će, nastavi li se tako, njima biti smanjene plate.

Ovakav zahtev Ilića izazvao je ogorčenje studenata.

U pismu dostavljeniom Tanjugu, a koje je potpisao student treće godine Stefan Panić, stoji da je "ovo čista degradacija studenata".

"Iako znamo da su kriterijumi veoma visoki kao i školarina, direktor škole je pismeno zatražio i uslovio profesore da na ispitima ubuduće smanje procenat prolaznosti da ne bi došlo do smanjenja plata zaposlenih, iako nam je jedan preneseni bod najskuplji u Srbiji i vredi 1.333 dinara", navodi se u pismu.

Samo tražimo da nam se omogući normalno školovanje, navode studenti i ističu "mi sve plaćamo, od potvrde do nadoknade i opet im malo. Ovo je jedan od problema koji je prelio čašu".

U međuvremenu, Ministarstvo prosvete već ispituje navode o nalogu profesorima Visoke medicinske škole u Ćupriji da obaraju više studenata "zato što je školi potreban novac".

Ministar Mladen Šarčević kaže da je predloženo da se smene tri člana Saveta te škole koje bira Vlada, ali Vlada kao osnivač ima manjinu u savetu.

"U sadašnjem zakonu, tu ste zakovani, to je borba sa vetrenjačama", rekao je Šarčević.

Kako kaže, tu se radi o autonomiji škole u odnosu na ovlašćenja centralne vlasti, ali primećuje da niko prethodno nije postavio pitanje otkud 100 odsto prolaznost u toj školi.

"Najpre je to neprirodno stanje stvari i mi imamo inspekciju koja tamo već radi", naveo je ministar.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti