EBRD - snažna podrška malim i srednjim preduzećima u Srbiji

04.03.2016. 12:45 Nova ekonomija 0
Predstavnici EBRD predstavili najnovije rezultate Programa podrške malim i srednjim preduzećima Predstavnici EBRD predstavili najnovije rezultate Programa podrške malim i srednjim preduzećima
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je danas mala i srednja preduzeća u Srbiji da iskoriste savetodavnu pomoć koju im obezbedjuje ta banka da se razviju i postanu konkurentnija.

'Programom podrške malim i srednjim preduzećima' u Srbiji se od 2013. godine sprovodi pod okriljem EBRD, a  finansira ga Evropska unija uz podršku Ministarstva privrede Vlade Srbije. EBRD pomaže malim i srednjim preduzećima da se razvijaju i rastu, postajući na taj način osnovni pokretači lokalnih privreda i regiona.

Rezultate i iskustva 'Programa podrške malim i srednjim preduzećima' juče su predstavili Daniel Berg, direktor EBRD-a u Srbiji, Bojana Vukosavljević, principal menadžer EBRD-Saveti za mala preduzeća, Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo u Ministarstvu privrede Republike Srbije, kao i Miloš Ivković, direktor firme "Ivković d.o.o." koja je učestvovala u programu.

Direktor EBRD za Srbiju Danijel Berg rekao je da je ta banka zadovoljna rezultatima programa podrške malom biznisu u Srbiji i da su neka od preduzeća koja su dobila stručnu pomoć sada regionalni i globalni lideri.

"EBRD je od 2001. godine u Srbiji podržala više od 750 preduzeća, što je doprinelo razvoju privatnog sektora", rekao je Berg.

EBRD će, kako je kazao, nastaviti da podstiče preduzetništvo u Srbiji i pomaže preduzećima da unaprede poslovanje, kako bi što lakše ispunila evropske standarde u postupku pridruživanja zemlje EU.

Uprkos tome što generišu skoro 70 odsto radnih mesta, stvaraju 54 odsto bruto dodate vrednosti i oko 34 odsto bruto domaćeg proizvoda, mala i srednja preduzeća u Srbiji suočavaju se sa brojnim izazovima.

Za plaćanje konsultanata EBRD je, zajedno sa donatorima, do sada obezbedila 15,5 miliona evra.

Kako bi se unapredilo njihovo poslovanje, pod okriljem EBRD-a od 2013. godine sprovodi se "Program podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji", koji finansira Evropska unija uz podršku Ministarstva privrede Vlade Srbije.

Tim EBRD-a – Saveti za mala preduzeća povezao je preduzeća sa domaćim konsultantima i međunarodnim savetnicima.

Kroz ovaj program je do sada prošlo preko 750 malih preduzeća kojima su stručni konsultanti pružili razne vrste pomoći, omogućavajući im potrebne tehničke veštine i know-how, kako bi podstakli inovacije, privukli investitore, stekli odgovarajuću stručnost, postali lideri u poslovanju i na taj način povećali konkurentnost i produktivnost u privatnom sektoru u Srbiji.

Ovaj program je podržao kompanije iz različitih industrija, kao što je sektor hrane i pića, veleprodaja i maloprodaja, distribucija, izgradnja i inženjering.

"Program je izuzetno uspešan u Srbiji, što pokazuje i činjenica da je 77 odsto preduzeća koje su dobile naše savete povećalo obrt, i to u proseku za 23 odsto, a više od polovine firmi koje su zatražile savet kroz ovaj program povećale su broj zaposlenih u proseku za 14 odsto. Pozitivna iskustva kako malih i srednjih preduzeća tako i konsultanata su veoma ohrabujuća, i mi imamo nameru da nastavimo ovaj program u Srbiji", rekla je Bojana Vukosavljević, principal menadžer EBRD-a – Saveti za mala preduzeća.

Za ovaj program mogu da se prijave sva domaća privatna preduzeća sa prometom do 50 miliona evra i imovinom do 43 miliona evra. Kako bi se kvalifikovala za program, firma mora da finansira od 12 do 75 odsto troškova, a subvencija Evropske unije nije u novcu, već u obezbeđivanju saveta od strane stručnih i iskusnih profesionalaca. A upravo je to ono što je praksa pokazala kao važnu kariku u lancu upravljanja i daljeg razvoja preduzeća.

Ona je objasnila da EBRD ne pomaže preduzeće koja imaju finansijske teškoće u poslovanju već ona koja imaju potencijal da se razvijaju.

Miloš Ivković, direktor preduzeća Ivković d.o.o. koji sarađuje sa EBRD-om od 2010.godine izneo je svoje iskustvo:

"Zajedno smo radili na više projekata, pojedine je EBRD u potpunosti finansirao, a neke smo mi kofinansirali. Zahvaljujući 'Programu podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji' dobili smo dosta znanja i iskustava i mnogo su nam značili praktični saveti internacionalnih konsultanata, najviše kada smo pokretali novi proizvodni proces i to u smislu najbazičnijih saveta".

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Ukidaju se gradske subvencije Aerodromu Niš

Zahvaljujući rastu sopstvenih prihoda, Javno preduzeće Aerodrom Niš od naredne godine iz gradskog budžeta neće više dobijati subvencije za plate svojih radnika, potvrdio je za Betu gradonačelnik Ni...

21.07.2017. 13:12 Beta Detaljnije