Grčki Mitilineos povući će odštetni zahtev kad Srbija plati dug od 40 miliona dolara

09.02.2018. 11:05 Tanjug 1
Dug nastao zbog RTB Bor Dug nastao zbog RTB Bor

Grčka metalurško-energetska kompanija Mitilineos povući će odštetni zahtev od 60 miliona dolara protiv RTB Bora kad Srbija plati dug.

Odštetni zahtev, koji je podnet protiv Rudarsko-topioničaskog basena (RTB) Bor zbog neispunjenih ugovora iz 1990-ih godina, Mitilineos će povući kada Srbija plati dug od 40 miliona dolara toj kompanji, piše Politika.

"Sporazumom koji je Vlada Srbije pre nekoliko dana potpisala s predstavnicima Mitilineosa, predviđeno je da ta kompanija povuče tužbu koju je protiv RTB Bora pokrenula pred sudom u Atini", rekla je za Politiku Tijana Kojović iz kancelarije BDK advokati, članica tima koji je zastupao Mitilineosa pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Ženevi. 

Predstavnici Vlade Srbije i te grčke kompanije nedavno su postigli dogovor da Srbija do kraja ove godine u četiri rate plati grčkoj firmi 40 miliona dolara odštete. 

Taj dug Srbija treba da izmiri na osnovu presude Međunarodnog arbitražnog suda u Ženevi, zbog ugovora koji je kompanija RTB Bor potpisala 1990-ih godina, a nije ga ispunila.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Dr Miggyy 09.02.2018. 16:24:59

    Ako je tačno da Mitilineos odustao da traži 60 miliona dolara, ukoliko ne čeka da mu grci oproste i onih 40 miliona dolara, predlažem nenadmašnom Spaskovskom da fleš peći za topljenje koncentrata bakra nazove imenom Mitilineos i da izlije anodu posvećenu strpljivom grčkom partneru. On dobro zna kako se RTB Bor zaduživao grcima, tada je bio direktor borskih rudnika i ujedno član poslovodstva Basena Bor, a sada to telo bi se zvalo menadžment.

Ostale vesti

Sedam godina rada Nestlé fabrike u Surčinu

Prehrambena industrija ima veliku ulogu u stvaranju prehrambenih navika, i zato je važno da osluškuje i odgovara na zahteve potrošača koji danas traže proizvode sa smanjenim udelom šećera, soli, za...

25.05.2018. 11:45 NE Detaljnije