Ilustracija FOTO: pexels, rawpixel.com

I dalje se prodaju nelegalni stanovi

Ilustracija FOTO: pexels, rawpixel.com

Još uvek se mogu naći objekti koji se grade nelegalno, ali sve je manje priča o prevarama i prodaji nekretnina po više puta od nesavesnih investitora.

Ali zato ima dosta izgrađenih i useljenih stambenih objekata čiji vlasnici nisu upisani u zemljišne knjige, a prodaju stanove. U agencijama za promet nekretnina kažu da se podjednako trguje i objektima bez papira, čiji vlasnici nisu upisani u zemljišne knjige, kao i nekretninama gde je dokumentacija čista i vlasnici zavedeni u Katastru.

Navode da ne bi trebalo zabraniti promet objekata neupisanih u zemljišne knjige jer ima dosta zgrada čija je gradnja u toku, a invesitori prodaju još neizgrađene kvadrate, koji se mogu upisati u zemljišne knjige tek kada se gradnja završi

Po rečima izvršnog direktora jedne agencije za nekretnine Dragana Rabatića, ne treba praviti razliku između nekretnina koje su upisane i onih koje nisu.

"Ima kupaca koji neće objekat koji nije zaveden u zemljišne knjige ni za yabe pa se cena kvadrata na osnovu toga snižava, za razliku od drugih, koji, uz određene garancije, kupuju, ali opet malo jeftinije. Ni notari neće da overavaju kupoprodajne ugovore ukoliko ne postoji dokumentacija da je nekretnina u postupku legalizacije pa će na osnovu nje vlasništvo biti upisano u Katastar. Institucije države rade posao i ne postoji mogućnost da kupac bude prevaren ukoliko kupi objekat koji nije upisan Katastar“, naglašava Rabatić, a piše Dnevnik.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Sasha

    Tacno tako. Sede ljudi u stanovima koji su i 14 godina nelegalizovani, a kako stoje stvari, nece ni u skorije vreme. Investitor izbegava troskove legalizacije i tako to traje, traje, traje....