Mali proizvođači će od 2018. moći da prodaju mleko i meso i od kuće

19.12.2017. 10:21 RTS 0
Ovo važi za proizvođače životinjskih namirnica Ovo važi za proizvođače životinjskih namirnica

Mali proizvođači tradicionalnih proizvoda životinjskog porekla moći će od 1. januara 2018. da na lakši način registruju proizvodnju i plasiraju je na tržište.

To je izjavio ministar poljoprivrede i šumarastva Branislav Nedimović u Sremskoj Mitrovici na prezentaciji pravilnika o proizvodnji i prodaji malih količina tradicionalnih proizvoda životinjskog porekla i naveo da će se na taj način rešiti problem legalnog izlaska na tržište.

Kako je istakao ta hrana koji su proizvodili mali proizvođači bila je do sada kvalitetna, ali nisu postojala pravila za njenu proizvodnju i prodaju. 

"Na ovaj način omogućiće se proizvođačima i prerađivačima mleka i mesa da rade na kvalitetan način u objektima koji zadovoljavaju sve standarde, koji iako su niži nego za velike industrijske proizvođalče neće dovesti u pitanje bezbednost hrane", rekao je Nedimović i dodao da je pravilnik u potpunosti usklađen sa zakonodavstvom EU. 

Kako je dodao, u 2018. godini kroz mere ruralnog razvoja predviđeno je subvencionisanje nabavke opreme za te proizvođače i prerađivače, a ta finansijska podrška će iznositi najmanje 50 odsto vrednosti, a do 65 odsto za devastirana područja. 

Proizvođačima će, prema njegovim rečima biti omogućen pristup IPARD fondovima EU, a mogu dobiti subvencije i za marketing. 

"Mali proizvođači i prerađivači će svoje proizvode moći da prodaju na kućnom pragu, pijaci, pojedinima će biti dostupni i marketi ili će neke proizvode moći da prodaju na celoj teritoriji Srbije", rekao je Nedimović. 

On očekuje da će pravilnik doprineti razvoju seoskog turizma jer će proizvođači moći na licu mesta da prodaju svoje proizvode. 

"Roba registrovanih malih proizvođača će moći lakše da dobije oznaku geografskog porekla", rekao je Nedimović. 

Pravilnik će, kako je rečeno, smanjiti troškove i skratiti administartivu proceduru u izgradnji i uređenju objekata za proizvodnju i preradu hrane, kao i za korišćenje tradicionalnih alata, materijala i postupaka u toj proizvodnji. 

Nedimović je najavio da će naredne godine biti urađen pravilnik o proizvodnji i prodaji tradicionalnih proizvoda biljnog porekla.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti