Malinari: Veliki profit ostvaruju vlasnici hladnjača, nama ostaje mali deo kolača

27.12.2017. 11:19 N1 1
Dobrivoje Radović i Goran Stančić Dobrivoje Radović i Goran Stančić

Najveći problem je u profitu, veliki profit ostvaruju vlasnici hladnjača, a nama proizvođačima ostaje mali deo kolača, kaže Goran Stančić iz Udruženja kupinara jugoistočne Srbije.

Predsednikom Asocijacije malinara i kupinara Srbije Dobrivoje Radović kaže da se u Asocijaciji ne slažu sa jučerašnjim protestom i naglašava da ne žele da se politika meša u poljoprivrednu proizvodnju.

"Ne slažemo se oko načina protesta. Ne želimo da iko stoji iza malinara, želimo da stoji poljoprivredni proizvođač, seljak. Mi ne želimo da se politika meša u proljoprivrednu proizvodnju. Organizovali su poljoprivredni proizvođači protest, ja nisam od juče, pustili smo da vidimo šta će da bude. Ovde se koriste ljudi u političke svrhe, ko je platio autobuse, imali smo mi proteste, nismo nikom dozvolili da se pojavi, ne želimo da se iko pojavljuje i koristi proizvođače. Neko je plaćao autobuse, priča se da je deo platio Stamatović, da se Obradović iz Dveri pojavio, čak su se i proizvođači posvađali", kaže Radović.

Goran Stančić navodi da su zahtevi da država stane iza proizvođača i da može da kontroliše cenu maline i kupine, kao i da treba da se zna cena od izlaska sa plantaže do potrošača. On dodaje da je prošle godine cena bila 30 dinara za kilogram ubrane kupine, a da je ove godine od 40 do 50, što je, kako kaže, sasvim nelogično.

Dobrivoje Radović kaže da malinari ne traže da država iz svog ćupa izvadi novac i da im da za cenu maline, ističući da se ministar Nedimović založio da pomogne, ali da, kaže, mistar Ljajić ne radi kako treba.

"Imate poljoprivrednike koji se bave da prežive, i imaju od 15-20 ari, a imate i one sa 3, 5, 10 hektara koji peru novac...odakle s kojim radnicima, kapitalom. Imate neverovatno ucenjivanje, od 80 do 150 dinara, nije uređeno tržište.Pa izvozi 4-5 ljudi. U 2017. su počeli da sklapaju ugovore za 2018. godinu po 100 dinara, šta oni misle da smo mi ludi", kaže Radović.

Radović kaže da očekuje sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, jer smatra da jedino on može da reši problem koji imaju proizvošači malina i kupina.  

"Ne tražimo da država reši problem, već da bude posrednik. Nijedna lokalna samouprava nije stala uz svoje proizvođače, samo Arilje i Kosjerić. Problem je u našim ljudima i našem mestu, a sve su gradonačelnici iz vladajuće partije, neću da glasam, za koga...", rekao je Radović.

Komentari

  Dodaj komentar
  • dejan 27.12.2017. 19:19:17

    Svake godine ista prica.Udruzite se, napravite vasu hladnjacu, sami izvozite kad vam odgovara cena i aman, ne kukajte vise!

Ostale vesti

Nova nagradna igra, opet delimo pet knjiga

Nova ekonomija i izdavačka kuća Laguna vas opet nagrađuju. Odgovore ostavljajte u komentarima ispod ovog posta na sajtu, pod punim imenom i prezimenom, a takođe je neophodno da u komentaru ostavit...

20.04.2018. 15:20 Detaljnije

Sporazum Srbije i Svetske banke o donacijama

Potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler i ministar finansija Srbije Dušan Vujović potpisali su ugovor o donaciji i dva sporazuma o savetodavnim uslugama uz naknadu (Reim...

20.04.2018. 14:10 Beta Detaljnije