Minić: Ima vremena da se slučaj novogodišnje jelke zaboravi kao Savamala

27.12.2017. 09:20 N1 0
Sumnjiva novogodišnja jelka u Beogradu FOTO:Pištaljka Sumnjiva novogodišnja jelka u Beogradu FOTO:Pištaljka

Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija rekao je da je slučaj "novogodišnje jelke" političko i marketinško pitanje, na koje verovatno nećemo dobiti odgovore. Vlast jeste dala sebi neke autogolove, dodaje, međutim, ima vremena da se oni do izbora zaborave, kao što je bilo i sa slučajem Savamala.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je podatak da su uz ponudi Kip lajta svoje ponude dostavile još tri kompanije iz Estonije, Austrije i Poljske, ali podataka o tome nema u dostupnoj dokumentaciji. Sam gradonačelnik Beograda Siniša Mali, svojom izjavom da je prošlogodišnja jelka koštala celih 97.000 evra, otvorio je pitanje - koliko jelki zapravo Beograd ima.

Minić je u gostujući i Novom danu ocenio da slučaj novogodišnje jelke i reagovanje vlasti na njega deluje kao "šibicarenje".

Ne znam zašto se i ovi ukrasi ne kupuju da traju deset godina, nego ih svake godine kupujemo sve više i više, očekivao bi čovek da Beograd sjaji kao Las Vegas, a to ne primećujem.

"Evidentno je da postoji mnogo neogovorenih pitanja, ali ovo nije pitanje javnih nabavki, već je političko i marketniško pitanje. Ovo je bio neubedljiv pokušaj da se umanji šteta marketinški. Pojavili se misteriozni ponuđači, političko pitanje je gde su vam ti ljudi, nisam siguran da ćemo dobiti odgovore. Nadam se da se neće retroaktivno pojaviiti u papirima nešto čega sada nema", kazao je on.

Minić je rekao i da postoje dobri mehanizmi za kontrolu javnih nabavki, ali da se oni ne primenjuju u u praksi, i dodao da je najbolji kontrolni mehanizam da se javi više ponuđača.

"Postavlja se pitanje zašto se niko nije požalio na tu takvu tehničku specifikaciju", rekao je on i upitao da li je razlog za to možda strah ili nada za njih da će "naći svoj mali zalogaj u sistemu javnih nabavki".

Drugih ponuda za jelku - kako je naveo Vučić nema u papirima i to je jedna prazna marketinška priča, navodi gost Novog dana. 

"Od onoga što vidimo u papirima - konkurencije nema godinama, za jelku, ukrase, repariranje ukrasa. To je pitanje i za druge proizvođače: koga se plaše pa ne mogu da se požale da su ti uslovi unapred određeni", kaže.

Gradonačelnik iskače i iz jogurta, otvorene sve mogućnosti na izborima 

Upitan koliko će slučaj novogodišnje jelke uticati na poziciju vladajuće Srpske napredne stranke pred izbore u Beogradu, Minić je rekao da se zaboravila Savamala, i za dva meseca će se zaboraviti i jelka.

"Oni su sami sebi dali neke autogolove, ali s druge strane postoji i prilična ofanziva, gradonačelnik iskače iz frižidera, iz jogurta, tako da ima dovoljno vremena da se asfaltira ova jelka. I nešto što se desi dva meseca pred izbore zaboraviće se nedelju dana pred izbore", rekao je Minić.

Govoreći o predstojećim izborima u Beogradu, Minić jer rekao da su otvorene sve mogućnosti i da je moguće i da se SPS i SRS pojave zajedno.

"Zanimljiv je taj eksperiment pojavljivanja radikala i SPS zajedno u Mionici. Evidentno je napravljena predstava o tome, nisu se lokalni odbori ujedinili i pričali o lokalnim pitanjima, već su se Šešelj i Dačić pričali o nekim pitanjima od nacionalnog značaja, predstavili se kroz ozbiljnu kampanju, i želeli i na nacionalnom nivou da se predstave kako idu zajedno" kaže Minić.

Za SPS već dugo čujemo da gube identitet jer sve vreme u senci SNS i kao eho ponavljaju glasove SNS. "Dugo nisam čuo da SPS u nečemu insistira na svojoj politici - u bilo kojoj stvari. Kad imate takvo saglasje, deluje kao da je zajednička politika SNS i SPS", dodao je.

On je rekao da ne bi čudilo da se desi bilo šta slično na izborima u Beogradu i da se kroz medije to progura i kaže da je normalno.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti