Ministarstvo: Uvoz kruške u Rusiju nije zabranjen, već privremeno obustavljen

14.02.2018. 12:17 Beta 1
Rusija uvela zabranu uvoza krušaka iz Srbije Rusija uvela zabranu uvoza krušaka iz Srbije

Uvoz kruške u Rusiju nije zabranjen već privremeno obustavljen dok ekspertski timovi obe strane ne obave konsultacije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo se oglasilo povodom odluke Ruske služba za fitosanitarni nadzor da privremeno zabrani uvoza krušaka iz Srbije, zbog sumnje da su uvezene iz trećih država.

Ta služba je navela da je tokom provera uvoza krušaka iz Srbije u februaru ove godine našla sortu "konferencija" koja nije karakteristična za Srbiju.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je navelo da u februaru nije bilo izvoz krušaka narusko tržište, dok je nekoliko manjih isporuka bilo u januaru, a da se najviše kruške izvozi se u periodu septembar - decembar.

"Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja očekuje da će se intezivnom komunikacijom sa ruskom stranom brzo razrešiti sve nedoumice. Punom saradnjom obe strane kroz zajednički monitoring koji se sprovodi na zajedničkim tačkama pregleda, ruska strana može da se uveri u znanje i stručnost naših inspektora kao i kapacitete proizvođača i izvoznika", istaklo je Ministarstvo

Komentari

  Dodaj komentar
  • sasa 14.02.2018. 15:36:02

    nije sija nego vrat!

Ostale vesti

Sedam godina rada Nestlé fabrike u Surčinu

Prehrambena industrija ima veliku ulogu u stvaranju prehrambenih navika, i zato je važno da osluškuje i odgovara na zahteve potrošača koji danas traže proizvode sa smanjenim udelom šećera, soli, za...

25.05.2018. 11:45 NE Detaljnije