MMF: Nezaposlenost previsoka u pojedinim državama EU

16.05.2018. 08:17 B92 0
Foto: Nova ekonomija Foto: Nova ekonomija

Evropski privredni rast je snažan pretežno zahvaljujući domaćoj tražnji, ali vlade ne koriste dovoljno ovaj period za smanjenje dugova i sprovođenje reformi.

To poručuje Međunarodni monetarni fond (MMF).

U najnovijim projekcijama za razvijene evropske ekonomije, pre svega evrozonu, MMF navodi da će privredni rast tog regiona usporiti na 2,3 odsto u 2018. godini sa prošlogodišnjih 2,4 odsto, i potom na 2,0 procenta u 2019, prenosi agencija Rojters. 

"Budući da kratkoročne ekonomske perspektive nastavljaju da se pobošljavaju, dok su srednjoročne manje optimistične, kreatori politika bi trebalo da 'zgrabe' trenutak kako bi ponovo izgradili prostor za budžetski manevar i nastavili sa reformama za podizanje potencijala rasta", navodi se u izveštaju. 

Uprkos snažnom privrednom rastu, pojedine vodeće ekonomije evrozone, poput Francuske, Italije ili Španije, bile su spore u daljem smanjenju svojih budžetskih deficita, dok druge, poput Belgije, povećavaju svoj budžetski manjak, ocenjuje MMF. 

"Nezaposlenost je i dalje previsoka u pojedinim članicama EU, što može da ugrozi održivost budućeg rasta, a nivo investicija bi trebalo da poraste", navodi se u izveštaju tog međunarodnog kreditora. 

EU bi, kako poručuju iz MMF-a, trebalo da ubrza i kreiranje Unije tržišta kapitala kako bi povećala izvore finansiranja za mala i srednja preduzeća i zaštitila prava prekograničnih investicija.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

PUPS o ukidanju zakona o penzijama: Zasluženo

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) saopštila je da podržava najavu o ukidanju Zakona o privremenom smanjenju penzija. Ta stranka navela je da podržava i najavu da već od jeseni ili najka...

26.05.2018. 13:37 B92 Detaljnije