Mogerini: Ova godina odlučujuća za put balkanskih zemalja u EU

02.01.2018. 19:04 Beta 0
Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini objavila je na svom blogu 12 događaja koji su obeležili 2017, a na trećem mestu te liste je put balkanskih zemalja ka Uniji za koji će ova godina, kako je ocenila, biti odlučujuća.

"Nije bila laka godina na Balkanu", navela je Federika Mogerini i podsetila da je tokom godine posetila šest glavnih gradova u regionu, neke u trenucima duboke političke krize.  

Danas, kako je dodala, zahvaljujući smelim odlukama i sjajnom zajedničkom radu, krize su uglavnom rešene.  

"Ponovo se krenulo putem reformi", ocenila je Federika Mogerini, ističući da ima još puno posla. 

Kako je navela, kompas evropskih integracija pokazuje smer, a "2018. će biti odlučujuća godina da se taj put (ka EU) učvrsti i učini nepovratnim".  

"To bi bio važan rezultat ne samo za region, već za celu Evropu", navela je Federika Mogerini.  

Protekla 2017. je bila godina u kojoj se ponovo krenulo putem većeg evropskog jedinstva, uz obeležavanje 60. godišnjice Unije i pokretanja "Stalne evropske saradnje u odbrani".  

Kao značajan trenutak 2017. Federika Mogerini je istakla i sastanak Evropske unije i Afričke unije - znak da saradnja te dve institucije obuhvata sve sektore, uključujući i zajednički rad za spasavanju života migranata.  

Za Federiku Mogerini je značajan bio i 9. maj – Dan Evrope, koji je obeležila u Savetu bezbenosti UN budući da je EU postala nezamenljiv stub koji podržava međunarodno pravo, multilateralnu diplomatiju i sistem UN.  

Federika Mogerini je kao značajano za 2017. istakla i zalaganje EU za istorijski međunarodni nuklearni sporazum sa Iranom, ponovila je stav Unije o rešenju bliskoistočnog sukoba po modelu dve države.  

Na listi događaja koji su obeležili 2017. je i početak obuke pripadnika libijske obalske straže, konferencije o Siriji u aprilu u Briselu koja se fokusirala na izgradnju te ratom uništene zemlje, kao i sastanak lidera EU i šest zemalja Istočnog partnerstva - Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Belorusije, Jermenije i Azerbejdžana.  

Federika Mogerini je kao značajne navela i susrete koje je tokom godine imala sa mladima iz Evrope i sveta, navodeći da je važno čuti njihove kritike i predloge. 

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Biografija Olivera Ivanovića

Oliver Ivanović rođen je 1953. godine u selu Rznić kod Dečana. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio je u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je napustio posle t...

16.01.2018. 10:55 N1 Detaljnije